Burse - Fonduri mutuale

Discreţii traderi elveţieni de la Ameropa plătesc 2,5 milioane de lei ca să-şi treacă afacerile din România la secret

Discreţii traderi elveţieni de la Ameropa plătesc 2,5 milioane de lei ca să-şi treacă afacerile din România la secret

Autor: Andrei Chirileasa

30.01.2012, 20:09 2173

Grupul elveţian Ameropa Holding a demarat procedurile de retragere a acţionarilor minoritari de la Ameropa Grains Constanţa (fosta Comcereal Constanţa).

Elveţienii deţin 96,57% din acţiunile companiei româneşti şi vor plăti circa 2,5 milioane de lei (580.000 de euro) pentru participaţiile minoritare. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat preţul de retragere de 9,11 lei/acţiune, iar acţionarii minoritari sunt obligaţi să-şi vândă acţiunile la acest preţ, procedura fiind denumită squeeze-out. AVAS, care deţine un pachet de 85.121 de acţiuni va încasa 775.000 de lei (180.000 de euro).

Ameropa a derulat în toamna trecută o ofertă publică de cumpărare la un preţ mai mic, de 5,5 lei/acţiune, în urma căreia a adunat din piaţă doar 0,49% din acţiuni. Apoi, elveţienii au cerut retragerea acţiunilor de la tranzacţionare de pe piaţa RASDAQ.

Acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare pe 24 ianuarie. Prin retragerea de la tranzacţionare, Ameropa Grains nu va mai fi obligată să raporteze trimestrial rezultatele financiare şi nici contractele încheiate cu acţionarul majoritar sau hotărârile adunării generale a acţionarilor.

Ameropa Grains era până acum singurul dintre marii traderi de cereale locali care făcea astfel de raportări. Ceilalţi jucători mari de pe piaţă, Alfred C. Toepfer, Cargill şi Glencore operează foarte discret şi nu doresc să dea niciun fel de informaţii legate de activitatea lor, cu excepţia bilanţurilor anuale transmise Ministerului Finanţelor. Asta deşi rulează anual afaceri de sute de milioane de euro.

Ameropa Grains a avut în 2010 afaceri de 218 mil. lei (52 mil. euro) şi un profit net de 7,78 mil. lei (1,85 mil. euro), însă businessul companiei a crescut puternic după ce elveţienii au preluat pachetul majoritar de acţiuni. Ameropa a plătit peste 20 mil. euro din 2008 până în prezent pentru a prelua controlul complet al Comcereal Constanţa. Compania deţine capacităţi de stocare în judeţul Constanţa cu o capacitate de 600.000 de tone.

Grupul Ameropa este înregistrat în Elveţia, având sediul lângă Basel, şi este controlat de omul de afaceri Andreas Zivy.

Elveţienii au încheiat în luna noiembrie a anului trecut un acord cu acţionarii turci ai producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO) pentru preluarea companiei. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO