Burse - Fonduri mutuale

Directorul IAR: Suntem in grafic sa depasim bugetul

25.07.2007, 17:41 16

Producatorul de elicoptere IAR Brasov (IARV) este in grafic pentru realizarea si depasirea cifrei de afaceri si a profitului bugetat pentru acest an, in ciuda rezultatelor in scadere raportate in primul semestru al anului, sustin reprezentantii companiei.
Actiunile IAR au pierdut ieri 9,2% dupa publicarea rezultatelor financiare pe primele sase luni. "Pentru anul 2007, tintim o cifra de afaceri de 220 milioane lei si un profit brut de 8,2 milioane de lei", a declarat pentru ZF Neculai Badea, directorul general al IAR Ghimbav.
Compania a raportat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 49,6 mil. lei (15 mil. euro), in scadere cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit de 8 mil. lei (2,5 mil. euro). Acest lucru nu ingrijoreaza insa conducerea societatii.
"In aviatie, structura programelor anuale de productie face ca anumite comparatii sa nu fie relevante atunci cand vizeaza perioade intermediare similare din anii diferiti", spune Badea.
Pentru acest an, programul de productie al societatii se bazeaza in special pe livrarea de elicoptere contractate pe relatia Emiratele Arabe Unite.
"Fiind vorba despre o productie cu ciclu lung de fabricatie, realizarile depind foarte mult de prevederile contractuale, de graficele de livrari convenite si de faptul ca partenerul emirate isi trimite echipa de receptie in momentul cand sunt finalizate trei elicoptere, pentru optimizarea transportului", declara directorul general al IAR.
Astfel, pentru a doua jumatate a anului se asteapta o crestere vertiginoasa a cifrei de afaceri, profitul propus de companie pentru intregul an fiind inregistrat aproape in intregime dupa primele sase luni.
"Valorile inregistrate pana in acest moment si stadiul productiei in curs de finalizare ne dau certitudinea atingerii si depasirii cifrelor stipulate prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2007, inclusiv a profitului prognozat", sustine Badea.
Compania si-a propus investitii de 4 mil. lei (1,25 mil. euro) pentru anul in curs.
Anul trecut, IAR a realizat o cifra de afaceri de 240 mil. lei (68 mil. euro) si un profit net de 7,2 mil. lei (2 mil. euro).
Actionarul majoritar al IAR Ghimbav este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine pachetul de 51% din actiuni. AVAS se afla in negocieri cu compania franceza Eurocopter pentru privatizarea IAR.
Prima oferta a francezilor a fost respinsa de partea romana in luna aprilie a acestiu an, intrucat Eurocopter nu a propus angajamente de investitii conforme cu cele solicitate de AVAS. Negocierile dintre Eurocopter si statul roman au fost insa reluate, iar procesul de preluare este in curs de derulare in momentul de fata, AVAS prelungind luni cu inca o luna termenul de finalizare a negocierilor.
Un alt actionar important al IAR Ghimbav este Fondul Proprietatea, care detine 13,89% din capitalul social.
Titlurile societatii au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 50%, in ultimele doua luni pe piata RASDAQ, fiind cotate in sedinta de ieri la valoarea de 11,8 lei. Capitalizarea IAR Ghimbav depaseste 70 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO