Burse - Fonduri mutuale

Desi mai incet, cresterile au continuat

16.10.2003, 00:00 16

Cele mai multe din actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti au continuat ieri sa creasca, desi ritmul a fost mai redus decat in primele doua zile ale saptamanii. Indicele celor mai importante companii cotate, BET a urcat cu 0,3%, in timp ce cresterea medie in randul SIF-urilor a fost de 0,9%.
Alaturi de actiunile SIF, cresterile de pe piata au apartinut in principal actiunilor companiilor mai mici, in conditiile in care Petrom a scazut ieri cu 0,7% pana la 1.380 lei/actiune, iar cresterea actiunilor celor doua banci a reprezentat doar o revenire dupa scaderile anterioare.
SIF-urile au deschis sedinta la preturi inferioare celor de marti, dar tendinta a fost din nou una ascendenta, astfel ca la finalul zilei trei dintre SIF-uri au mai castigat cate 50 de lei. Cele trei, Banat-Crisana, Transilvania si Moldova au fost cele mai tranzactionate, cu operatiuni ce au depasit 3 miliarde de lei. SIF Oltenia si SIF Muntenia, au ramas la preturile anterioare, 2.700 lei/actiune si respectiv 3.200 lei/actiune.
Brokerii se asteptau de mai multa vreme la o crestere pentru actiunile societatilor de investitii financiare, dar spuneau ca ascensiuena este impiedicata de incertitudinea privind prevederile viitoarei legislatii, mai ales in privinta majorarii cotei pe care un actionar o poate detine la un SIF.
"Din punctul de vedere al rezultatelor financiare cresterea este justificata. Tendinta ascendenta a aparut acum probabil pentru ca se vorbeste tot mai mult despre prevederile privind SIF-urile care urmeaza sa apara in legea consolidata, desi pana acum nu este nimic clar," a comentat Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.
Informatiile aparute pe piata la finalul anului trecut privind iminenta aparitiei legii speciale a SIF-urilor, care prevedea cresterea detinerii maxime pana la 1%, au fost, conform brokerilor, la originea maximelor istorice atinse atunci.
SIF-urile se tranzactioneaza in continuare la preturi inferioare maximelor de la finalul anului trecut, iar brokerii spun ca ascensiunea ar trebui sa continue cel putin pana cand maximele respective vor fi atinse.
Actiunile Impact au continuat ieri sa scada, dar pretul se afla in continuare peste valoarea pe care o estimau brokerii ca o vor atinge dupa trecerea detei de referinta pentru ultima majorare de capital. Actiunile companiei de constructii au coborat ieri pana la 4.250 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere, cu 1,2% mai mica fata de cea anterioara.
Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au inregistrat ieri cea de-a doua zi de crestere importanta, pe fondul cresterii valorii actiunilor transferate. Cotatia a ajuns la final la 13.400 lei/actiune, cu 3,9% mai mare fata de valoarea anterioara.  Valoarea tranzactiilor a fost de 309 milioane de lei.
Sicomed si-a continuat cresterea si a ajuns pana la 3.300 lei/actiune, cotatie cu 1,5% mai mare fata de cea anterioara, in timp ce actiunile celuilalt producator de medicamente tranzactionat la Bursa, Antibiotice Iasi, au ramas la pretul anterior, pe fondul unei lichiditati mult mai reduse.



Piata Rasdaq
In singura tranzactie realizata ieri pe Rasdaq cu titlurile companiei hoteliere Lido Bucuresti s-au transferat 152.000 actiuni la pretul de 4.350 de lei. Rulajul total a fost de 663 de milioane lei, reprezentand 1,2% din capitalul companiei, in conditiile in care pretul de transfer a fost cu 24,2% mai mare decat cel anterior
Actiunile Lido au fost in ultima perioada destul de volatile, deoarece cresterile au fost urmate in scurt timp de scaderi de aceeasi dimensiune. Profitul net obtinut de Lido in prima jumatate a anului a fost de 150 de milioane de lei, la o cifra de afaceri de 1,35 mld. lei. Compania are participatii la Muntenia International (45%), Intercontinental Romania (12%), precum si la Casa Capsa (11,4%).
La categoria de baza, cel mai mare volum a fost inregistrat in cazul actiunilor Bere si Malt Robema, cu care s-au derulat patru tranzactii in valoare de 1,04 mld. lei. Cotatia medie cunoscut o usoara contractie (0,95%) ajungand la 210 lei/actiune, cu aproape 800 de lei mai putin decat valoarea nominala. Principalul actionar al producatorului de bere este Power Point Marketing Distribution.
Categoria I a fost caracterizata de rulaje de dimensiuni modeste si de fluctuatii minore ale preturilor de transfer. Cel mai mare volum a fost inregistrat in cazul operatorului portuar Socep, cu actiunile caruia au fost operate tranzactii ce au depasit 200 mil. lei. Majoritatea tranzactiilor au fost realizate la cel mai mare pret al zilei - 1.340 lei/actiune, in timp ce cotatia medie a crescut cu 0,32%.
In cursul sedintei de miercuri actiunile Sanifarm au ramas la maximul istoric de 10.000 de lei, valoare la care s-a ajuns dupa trei luni in care coatia a crescut de aproape teri ori. Cele sapte tranzactii au totalizat 591 de milioane de lei. Principalul actionar al societatii este APAPS, cu o detinere de 49% din capitalul Sanifarm.
Din punct de vedere al lichiditatii, sedinta de miercuri a fost destul de saraca pentru piata Rasdaq,  cu toate ca cei trei indici au inregistrat evolutii pozitive. De la inceputul lunii octombrie indicele Rasdaq Composit a avansat cu 18,88 puncte.
gabriel.taranu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO