Burse - Fonduri mutuale

Deputaţii nu au timp de pragul la SIF-uri

Autor: Roxana Pricop

19.10.2010, 23:38 25

Deputaţii au amânat dezbaterea proiectului legislativ deridicare a pragului pentru finalul acestui an, având în vedere căprioritare pentru Camera Deputaţilor în acest moment sunt lucrărilela "Ordonanţa creditelor", legea pensiilor şi cea a salarizăriiunitare.

Proiectul de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la5% a fost iniţiat în vara anului trecut de un grup de senatori.Proiectul a început promiţător anul trecut când ridicarea praguluipărea să aibă un final ireversibil, iar investitorii erauentuziasmaţi de fiecare aviz sau vot pozitiv primit din parteadiferitelor foruri decizionale - Curtea Consti­tuţională saucomisiile din Senat. Din aceasta primăvară, proiectul s-a blocat laComisia de buget, finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor. În primafază, deputaţii motivau amânarea dezbaterii proiectului prin faptulcă poartă discuţii cu principalii actori de pe piaţa de capitalprivind adăugarea unor amen­damente şi că aşteaptă un nou punct devedere din partea Guvernului, pentru ca ulterior instabilitateapolitică şi refor­mele agreate de FMI să scoată pragul la SIF-uride pe lista de priorităţi a deputaţilor.

"Nu există noutăţi privind ridicarea pragului la SIF-uri, având învedere că principalele lucrări ale Comisiei de buget au fost laor­donanţa creditelor şi legea pensiilor. Sperăm ca la finalulacestui an să discutăm proiectul privind pragul la SIF-uri", a spusAdrian Niţu, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şiunul dintre iniţiatorii proiectului.
Deşi discuţiile din Camera Deputaţiilor nu au mai avansat de maibine de şase luni, administratorii de fonduri, unii dintre cei maimari investitori în acţiunile celor cinci societăţi de investiţii,nu şi-au pierdut speranţele şi cred că acest proiect are şanse dereuşită.

"Implicarea oamenilor politici în acest proiect este mult mai maredecât în 2005, când s-a mai încercat ridicarea pragului la 5% dincapital. Acum, spre deosebire de atunci, oamenii politici sunt maibine informaţi şi pregătiţi. În plus, acum nu mai dominămentalitatea că prin ridicarea pragului ne-am vinde ţara", a spusunul dintre administratorii de fonduri.
În 2005, pragul de deţinere a fost ridicat de la 0,1% la 1% dincapital, în condiţiile în care în forma iniţială proiectul susţinutatunci de Ionuţ Popescu urmărea o majorare a pragului la 5%. La fels-a întâmplat şi în cazul actualului proiect: de la o eliminare apragului de deţinere ajungându-se la o majorare până la 5%.
Acţiunile SIF au intrat şi ele într-un con de umbră în ultimeleluni, după o creştere puternică la începutul anului şi o scădereabruptă în luna mai, indicele BET-FI înregistrând un avans de 5%faţă de finele lui 2009. Interesul investitorilor mari este acumîndreptat către Fondul Proprietatea, care ar urma să se listeze laînceputul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO