Burse - Fonduri mutuale

Decepţii pe Bursă: Fondurile de investiţii listate au mâncat între 16% şi 83% din banii investitorilor

Decepţii pe Bursă: Fondurile de investiţii listate au mâncat între 16% şi 83% din banii investitorilor
21.07.2010, 23:00 65

Cele trei fonduri de investiţii închise listate în ultimii anipe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au adus pierderi investitorilorcare au subscris în ofertele publice iniţiale, tranzacţionându-seîn cea mai mare parte a timpului sub preţul din IPO.

STK Emergent (STK), fondul administrat de firma STK Financialdin Cluj, a strâns în 2008 aproape 6 mil. euro de la investitoriide pe Bursă. Fondul şi-a vândut titlurile în ofertă cu 281 de lei,iar încă de la debutul pe Bursă valoarea a scăzut la jumătate, dincauza prăbuşirii generalizate a pieţei pe parcursul lui 2008.Fondul a pierdut şi din cauza expunerii ridicate pe sectorulimobiliar, aproape jumătate din active fiind plasate într-o firmăde dezvoltare imobiliară proprie. Deşi a mai recuperat la începutulacestui an o parte din pierderi, pe revenirea Bursei, titlurile STKse tranzacţionează la mai puţin de 20% din valoarea din ofertă.

Celelalte două fonduri listate, OTP Wise Ro (WRO) şi OTP GreenEnergy (GRE), au strâns anul trecut circa 4 mil. euro de pe Bursă,ambele fiind instrumente financiare complexe, ale căror randamentesunt determinate de evoluţia unor indici sau a unor coşuri deacţiuni. Deşi ambele sunt fonduri cu capital garantat, Wise Rogarantându-le investitorilor că vor recupera cel puţin investiţiainiţială, de 200 de lei/acţiune, iar Green Energy le garanteazăinvestitorilor chiar un randament de 10% peste investiţia de 200 delei/acţiune, titlurile au scăzut pe Bursă, ajungând să setranzacţioneze cu 15% până la 25% sub preţul din IPO. Investitoriicare cumpără la aceste preţuri au ocazia de a-şi asigura unrandament de peste 20% pe următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO