Burse - Fonduri mutuale

De luni incepe revolutia financiara: 3 milioane de salariati vor sta cu ochii pe Bursa

De luni incepe revolutia financiara: 3 milioane de salariati vor sta cu ochii pe Bursa
14.09.2007, 18:13 23

Numarul romanilor care investesc pe Bursa de Valori, direct sau indirect, va creste cu circa 3 milioane dupa campania de patru luni, in care acestia vor adera la un fond de pensii private obligatorii.
De luni, 17 septembrie, peste 3 milioane de salariati sunt chemati sa adere la un astfel de fond privat de pensii.
Jumatate dintre ei, adica cei sub 35 de ani, vor fi obligati sa isi aleaga un fond in urmatoarele patru luni (pana pe 17 ianuarie 2008), iar cealalta jumatate (cu varsta intre 35 si 45 de ani) isi poate alege un fond, fara sa fie obligati, oricand pana la atingerea varstei de 45 de ani.
Acum, numarul romanilor care investesc activ si direct pe Bursa de la Bucuresti este de circa 10.000-15.000. Cei care plaseaza bani in mod indirect pe Bursa sunt investitorii in fonduri mutuale (circa 80.000 de persoane) si cei care au o polita de asigurare de viata cu componenta de economisire si investitii (unit linked), in numar de aproape 300.000 de persoane.
In schimb, aparitia fondurilor private de pensii va aduce un val de circa trei milioane de investitori indirecti la Bursa, din moment ce toate fondurile au o componenta de investitii in actiuni listate.
"Cu timpul, sigur va creste interesul pentru piata financiara al participantilor la pensiile private. Insa nu va fi un proces brusc si oricum va atinge doar o mica parte din contributori", crede Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac Pensii Private. "Faptul ca sunt obligati prin lege sa contribuie la un fond privat, care investeste si pe Bursa, nu inseamna automat ca se vor si preocupa de evolutia pietei", a mai spus el.
In medie, circa 20%-25% dintre banii fondurilor de pensii private obligatorii vor fi investiti in actiuni listate. Companiile de administrare spun ca in primii 1-2 ani marea majoritate a banilor investiti in actiuni listate vor viza Bursa de la Bucuresti, pana cand se vor acumula volume de capital destul de mari pentru a tinti si alte piete de capital.
"Indirect, participantii la sistem se vor interesa ce se intampla cu banii lor. Insa cu siguranta vor ramane cel putin jumatate dintre ei care nici nu stiu, nici nu vor fi interesati sa invete macar lucrurile de baza privind Bursa sau piata financiara in general. O parte insa vor deveni mult mai informati, daca se intereseaza si citesc macar informatiile primite de la administratorii de pensii private", considera Anne-Marie Mancas, director de investitii la Omniasig Pensii.
"Sumele previzionate a fi stranse de fondurile de pensii anul viitor reprezinta mai putin de 2% din valoarea estimata a tranzactiilor pe 2008", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
El estimeaza ca fondurile private de pensii vor strange anul viitor 350 de milioane de euro, iar cel mult 25% din acestea, adica doar 88 mil. euro, vor ajunge pe Bursa.
Potrivit estimarilor companiilor de administrare, fondurile private de pensii obligatorii vor atinge primul miliard de euro in active administrate pana in anul 2010, asa ca 200-250 de milioane de euro din acesti bani ar putea ramane pe Bursa de la Bucuresti.
Cresterea activelor va continua exponential, iar dupa 10 ani de la startul sistemului acesta va administra intre 9 si 12 miliarde de euro, conform diferitelor estimari.
La startul din 17 septembrie s-au aliniat deocamdata 14 companii de administrare (ING, Aviva, Allianz-Tiriac, Omniasig, Interamerican, Prima Pensie, AIG, BT Aegon, Generali, BRD, OTP, BCR, Bancpost si KD) si 13 fonduri (KD nu a primit pana ieri autorizatia pentru fondul sau). Astazi, autoritatea de reglementare si supraveghere a pietei tine ultima sedinta inainte de start, care ar putea adauga noi jucatori pe lista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO