Burse - Fonduri mutuale

De la aproape 300 de lire în 2018, acţiunile Cineworld, lanţ britanic de cinematografe care a decis să nu mai vândă operaţiunile din România, se tranzacţionează acum la o liră

De la aproape 300 de lire în 2018, acţiunile Cineworld,...
19.04.2023, 00:00 185

Operatorul britanic al lanţului de cinematografe Cineworld (CINE.L) a afirmat marţi că a renunţat la vânzarea planificată a activităţilor sale din Europa de Est, precum Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România, şi Israel, afirmând că propunerile primite nu au atins valoarea necesară pentru creditorii săi.

Acţiunile Cineworld au minus 76% pe Bursa de Valori din Londra în 2023 şi se tranzacţionează la 0,95 lire sterline pe unitate, faţă de 31 de lire în urmă cu un an şi circa 300 de lire în urmă cu peste cinci ani. Al doilea mare operator de lanţuri de cinematografe din lume, după AMC Entertainment, şi-a plasat în septembrie majoritatea activităţilor sale sub protecţia legii falimentului, în conformitate cu capitolul 11 din SUA.

Operaţiunile comerciale ale companiei din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România şi Israel, grupate în afacerea „Restul lumii“, nu se află sub protecţia falimentului şi au reprezentat aproximativ 13% din veniturile sale în 2021.

La începutul acestei luni, Cineworld a renunţat la planurile de a-şi vinde afacerile din SUA, Marea Britanie şi Irlanda, după ce nu a reuşit să găsească un cumpărător, şi a depus un plan de reorganizare pentru a reduce datoriile cu aproximativ 4,53 mld. dolari şi a strânge fonduri de 2,26 mld. dolari pentru a ieşi din faliment. Veniturile consolidate ale companiei au ajuns în S1/2022 la 1,5 mld. dolari, de trei ori peste nivelul aceleiaşi perioade a anului precedent.

Cineworld a trecut pe profit operaţional de 57,3 milioane de dolari, de la o pierdere operaţională de 209 milioane de dolari în S1/2021, rezultatele fiind susţinute de creşterea preţurilor biletelor şi îmbunătăţirea indicatorului SPP (cheltuielile efectuate de consumatori). Totuşi, cheltuielile suplimentare suportate de societate au reflectat o recuperare sub aşteptări în S1/2022, se arată în raportul financiar semestrial.  Anterior, compania a fost puternic afectată de măsurile de distanţare socială şi de restricţiile de circulaţie din pandemia de Covid-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO