Burse - Fonduri mutuale

De ce cresc bursele: rezultatele pe T1/2019, amânarea Brexitului şi „pauza“ disputei comerciale dintre SUA şi China

Business International

De ce cresc bursele: rezultatele pe T1/2019, amânarea...

Autor: Tibi Oprea

26.04.2019, 00:05 304

Indicii S&P 500 şi Nasdaq au bătut noi recorduri istorice în sesiunea de tranzacţionare de marţi, înregistrând, de la scăderile abrupte de la finalul anului trecut, creşteri de 25%, respectiv 31%. Evoluţia acestora a fost susţinută de îmbunătăţirea contextului geopolitic, rezultatele financiare peste aşteptări ale companiilor şi de politicile băncilor centrale, scrie publicaţia franceză Les Echos.

Această performanţă reflectă în mare măsură încrederea investitorilor în faţa unei imagini globale mai puţin negre decât se aştepta să fie la finalul anului trecut. „Temerile pieţelor au fost probabil exagerate. Dar contextul s-a schimbat mult, mai ales în ceea ce priveşte băncile centrale“, spune Christian Parisot de la compania de servicii financiare Aurel BGC.

Un aspect care a impulsionat investitorii în primul trimestru al anului 2019 a fost faptul că Rezerva Federală a SUA a sistat majorarea ratelor de dobândă la dolari după trei creşteri în acest an. De asemenea, disputa comercială dintre China şi SUA s-a mai ameliorat, iar Brexitul a fost amânat pentru 31 octombrie 2019. Cel mai puternic motor al aprecierii indicilor la nivel anual au fost însă rezultatele financiare ale companiilor pentru T1/2019.

Deşi investitorii anticipau scăderi în rândul rezultatelor, 80% din cifrele raportate până acum de companii sunt peste aşteptările din piaţă. Acesta este cazul Twitter, Hasbro, Lockheed Martin sau Whirlpool. Coca-Cola sau Procter&Gamble, de exemplu, au reuşit chiar să mărească preţurile fără ca volumele de vânzări să sufere prea mult.

Indicele bursei electronice americane Nasdaq, pe care sunt listate peste 3.000 de companii, şi indicele S&P 500, care urmăreşte evoluţia a 500 de companii americane mari, înregistrează de la începutul anului creşteri de 22,4%, respectiv 20%.

Cea mai mare creştere de la începutul anului a înregistrat-o indicele SSE al bursei din Shanghai, respectiv 28,4%. La Paris, deşi CAC 40 rămâne departe de vârful atins în 2007, acesta a recuperat circa 18% în acest an. Indicele DAX al bursei din Frankfurt înregistrează o evoluţie de 16,5%, indicele Dow Jones al bursei din New York înregistrează plus 14,3%, iar FTSE 100 al bursei din Londra s-a apreciat la nivelul anului curent cu 10,9%.

La Bucureşti, indicele BET al pieţei principale s-a apreciat la nivelul anului curent cu 14%, situându-se aproape de Dow Jones ca ritm de creştere.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO