Burse - Fonduri mutuale

Datoriile neplatite de CFR au tras in jos profitul Apcarom la sase luni

Datoriile neplatite de CFR au tras in jos profitul Apcarom la sase luni
31.07.2006, 18:33 20

Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom a obtinut, in primul semestru al anului, un profit net de 2 milioane de lei (0,58 mil. euro), in scadere cu 42% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Compania a reusit sa treaca pe profit in trimestrul al doilea, dupa ce la finalul lunii martie inregistra o pierdere de 1,48 milioane de lei (0,4 milioane de euro).
Apcarom a avut in primele sase luni afaceri de 24,7 milioane de lei (aproximativ 7 mil. euro), in scadere cu 14% fata de perioada ianuarie-iunie din 2005.
Conducerea companiei spune ca scaderea profitului se datoreaza mai ales intarzierii platii de catre CFR, principalul client, a datoriilor fata de Apcarom. Societatea nu a incheiat pana in acest moment contractul anual cu CFR, potrivit oficialilor Apcarom.
"Datoriile CFR fata de noi au atins un maximum istoric, ridicandu-se la 22 milioane de lei (peste 6 milioane de euro - n.red). Acestea sunt datorii aferente anului fiscal trecut si lucrarilor derulate pe parcursul acestui an. Ce am inteles este ca Ministerul de Finante trebuia sa plateasca catre CFR Calatori ceea ce subventioneaza statul la pretul biletelor. Acesti bani in cea mai mare parte nu au venit, iar cu restul care a venit, CFR Calatori isi plateste in primul rand furnizorii directi, iar infrastructura, atunci cand se poate", a precizat Vintila Mocanu, directorul general al VAE Apcarom. Conducerea societatii spune ca se asteapta totusi ca aceste creante sa fie incasate in urmatoarele luni, "neexistand un risc semnificativ de neincasare in acest caz".
Anul trecut, livrarile catre CFR au reprezentat 60-70% din afacerile Apcarom. In acest an, aceste livrari sunt asteptate sa nu detina o pondere mai mare de 30% in cifra de afaceri a companiei, in conditiile in care Apcarom a inceput sa furnizeze aparate de cale in cadrul lucrarilor de reabilitare a Coridorului paneuropean pe sectiunile Baneasa-Fundulea si Fetesti-Constanta.
"Pe sectiunea Fetesti - Cernavoda valoarea contractului se ridica la 11 milioane de euro, in timp ce pe Baneasa-Fundulea contractul este de 4 milioane de euro. Aceste contracte se vor derula pe perioada urmatorilor trei ani", a spus Mocanu. El a mai precizat ca Apcarom participa in prezent la o serie de licitatii pentru a furniza echipamente de cale de tramvai in Bucuresti. Apcarom este firma care a furnizat in trecut echipamentele de cale pentru linia de tramvai 41 din Bucuresti.
Oficialii Apcarom spun ca vor reusi sa realizeze la finalul anului indicatorii bugetati la inceputul anului.
"Sigur vom atinge cifrele bugetate pentru acest an", spune Mocanu. Pentru 2006, Apcarom si-a bugetat un profit net de 4,2 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 50,78 milioane de lei.
Apcarom este controlata de grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, detinut la randul lui de Voestalpine.
Actiunile societatii sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,535 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO