Burse - Fonduri mutuale

Daca pietele externe nu cad, SIF-urile pot urca la 32.000 de puncte

Daca pietele externe nu cad, SIF-urile pot urca la 32.000 de puncte
01.02.2010, 23:10 23

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au inceputluna febuarie cu o crestere puternica, indicele BET-FI sarind lunicu 4% si reprezentand una dintre cele mai mari cresteri din acestan. Principalele titluri lichide de pe piata s-au apreciat in mediecu 1%.

Brokeriisunt de parere ca in lipsa unor corectii semnificative pe pieteleexterne, actiunile romanesti au potential de crestere, tendinta depe piata fiind una pozitiva.

"Atat timp cat variatiile de pe pietele externe vor fiminuscule, adica sa nu vedem scaderi de 2-3% pe zi, la noi Bursa osa creasca pentru ca tendinta este pozitiva. Totusi trebuie sa fimconstienti ca ideile pot sa se schimbe foarte repede in functie declimatul socio-economic si ce stiri mai apar pe parcurs", consideraMihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

In ultimele doua saptamani, indicii americani si europeni s-auplasat pe o tendinta de scadere, in timp ce SIF-urile au atins noiniveluri record pentru ultimul an, ajungand ieri in preajmapragului de 29.000 de puncte.

"SIF-urile au depasit si niste maxime, ceea ce creeazaposibilitati de expansiune in continuare. Daca in urmatoarelesedinte vor face rulaje si se vor mentine peste 28.000 de puncte,probabil pot atinge un nivel de 32.000 de puncte, care mi se parerezonabil", este de parere Mihai Chisu.

El considera ca SIF-urile au scazut mai puternic si din aceastacauza au mai mult de recuperat fata de alte titluri de peBursa.

Lichiditatea din piata s-a cifrat la 5,7 milioane de euro, unnivel apropiat fata de media zilnica din acest an, iar tranzactiilecu titluri de stat au atins 4 milioane de euro.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au urcat ieri cu 3,9%, pe un rulajde peste 6 mil. lei, urmate in topul lichiditatii de titlurile SIFMoldova, care au castigat 3,8%.

Cel mai mare avans l-au inregistrat actiunile SIF Muntenia(SIF4), care au sarit cu 5%, o crestere importanta consemnand siactiunile SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 4,5procente.

Titlurile Erste Bank (EBS) au facut din nou nota discordanta,pierzand 0,5%, in timp ce titlurile BRD au plusat cu 0,7%, iar celeale Bancii Transilvania (TLV) au castigat 1,4%.

Actiunile Petrom (SNP) au urcat cu 2,2%, pe unul dintre cele mairidicate rulaje din piata, de 2,4 mil. lei, iar titlurile RompetrolRafinare (RRC) au fost in continuare suspendate de latranzactionare pana la lamurirea ofertei de preluare din parteaKazMunaiGaz.

Titlurile producatorului de componente pentru aeronavaTurbomecanica Bucuresti (TBM), care in luna ianuarie au adus unadintre cele mai bune randamente de pe Bursa, au inceput luna cu ocrestere de 8,1%.

"SIF-urile strang foarte mult optimism. Toate analizele care auaparut in ultima perioada au relevat un potential de crestere peaceste titluri, iar proximitatea unei legi privind majorareapragului este extrem de favorabila. Cand cineva mizeaza pecresterea pietei cumpara SIF-uri pentru ca sunt singurele titlurilichide din piata", explica Chisu.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care urmeaza sapublice astazi rezultatele financiare preliminare pe 2009.
  • Titlurile celor cinci SIF-uri, care au atins noi nivelurimaximale pentru ultimul an si jumatate.
  • Evolutia actiunilor Turbomecanica (TBM), dupa ce au castigat20% in ultimele trei sedinte, cel mai bun randament in aceastaperioada.
  • Evolutia bursei americane, dupa ce consumul populatiei a urcatin decembrie pentru a treia luna consecutiv.
  • Evolutia actiunilor Vae Apcarom, ca urmare a publicarii astazia rezultatelor financiare preliminare pe 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO