Burse - Fonduri mutuale

Cuzman si Fercala au luat mai mult decat Staicu pe Bancpost

21.06.2009, 18:35 24

SIF Banat-Crisana (SIF1), condusa de Ioan Cuzman, si SIF Transilvania (SIF3), condusa de Mihai Fercala, au incheiat vanzarea catre grupul grec EFG Eurobank a participatiilor minoritare de cate 3,48% din actiuni detinute la Bancpost, fiecare urmand sa incaseze cate 12,75 mil. euro.

SIF Oltenia (SIF5), condus de Dinel Staicu, a vandut cu o saptamana inainte participatia la Bancpost pentru circa 12,15 mil. euro. Pretul incasat de SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, de 0,1668 euro pe actiune, este cu aproape 5% mai mare decat cel negociat de SIF Oltenia, de 0,159 euro pe titlu.
SIF Moldova (SIF2) este singura care mai detine in acest moment actiuni la Bancpost, insa se afla in discutii avansate pentru vanzarea acestora tot catre EFG. "Suntem in negocieri, sa vedem care sunt obligatiile care ne revin in cazul in care vom vinde actiunile de la Bancpost. A fost o intelegere intre ultimele trei SIF-uri care mai aveau actiuni la Bancpost ca pretul la care vindem actiunile sa fie egal", au declarat surse din cadrul SIF Moldova citate de Mediafax.
SIF Muntenia (SIF4) a fost prima care a iesit din actionariatul Bancpost, inca din 2004, cand a incasat circa 9,58 mil. euro pentru pachetul de 5% pe care-l detinea. In 2007 Bancpost a realizat o majorare de capital la care celelalte SIF-uri au participat cu cate 4 mil. euro, astfel ca pretul obtinut de acestea din vanzarea Bancpost este mai mic decat in cazul SIF Muntenia.
 
Au facut rost de bani pentru o eventuala majorare de capital la BCR
Prin vanzarea actiunilor detinute la Bancpost, SIF-urile isi asigura lichiditatile necesare pentru a participa la o posibila majorare de capital la BCR, unde detin cate 6% din capital. Cele trei SIF-uri care si-au vandut actiunile la Bancpost in ultima luna vor incasa pe loc o prima transa, de circa 9 mil. euro, restul sumei urmand sa o primeasca pana cel tarziu la 1 octombrie.
Reprezentantii SIF-urilor au avut vineri o intalnire de lucru cu reprezentantii Erste in care au discutat redactarea unui act de pozitie comun privind amanarea cu doi ani a listarii BCR. Nu s-a discutat insa si despre majorarea capitalului BCR, sustin sefii SIF. In ultimele luni au existat insa discutii intre reprezentantii SIF si cei ai Erste privind necesitatea unei majorari de capital la BCR impusa de inasprirea cerintelor de solvabilitate impuse de Banca Nationala, suma vehiculata fiind de circa 100 mil. euro.
Daca in cazul Bancpost SIF-urile au refuzat sa participe la majorarea capitalului social din cauza ca nu au incasat pana acum dividende, in cazul BCR SIF-urile nu-si permit sa nu participe la o eventuala majorare de capital, in cazul in care BNR va impune o astfel de operatiune. Participatiile detinute la BCR reprezinta una dintre principalele surse de dividende pentru SIF-uri. In mai, SIF-urile au incasat dividendele de la BCR pentru 2008, in valoare neta de circa 44 mil. lei (10,5 mil. euro).
 
Cum se ajuta SIF-urile: Szel a cumparat 12% din Santierul Naval Orsova de la Fercala
SIF Muntenia, administrat, Petre Szel, a cumparat de la SIF Transilvania un pachet de actiuni reprezentand 11,82% din Santierul Naval Orsova (SNO), pentru 9,4 mil. lei (2,2 mil. euro), in cadrul ofertei de vanzare derulata de SIF Transilvania.
Tranzactia s-a realizat la pretul de 7 lei/titlu, respectiv cu 44,3% peste cotatia de la Bursa. Actiunile SNO au incheiat sedinta bursiera de joi la pretul de 4,85 lei, cu 3,2% peste referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 55,4 mil. lei. In urma tranzactiei, SIF Transilvania si-a redus participatia la SNO de la 61,82% la 50% si nu mai este obligata sa deruleze o oferta publica de preluare.
In actionariatul SNO se regaseste si SIF Oltenia, cu o participatie de 10,05%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO