Burse - Fonduri mutuale

Cursul a muscat din castigul Santierului Orsova

14.08.2007, 19:10 14

Santierul Naval Orsova (SNO) a raportat un profit de 0,56 mil. euro (1,86 mil. lei pe al doilea trimestru al acestui an, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand rezultatul net a fost de 0,81 mil. euro (2,86 mil. lei). Afacerile au urcat cu 21% (in euro) fata de primul trimestru al lui 2006 si au atins 7,88 mil. euro (26,02 mil. lei).
La nivelul de ansmblu al semestrului insa, cifra de afaceri si profitul net au inregistrat un avans de circa 30% fiecare, cifrandu-se la 12,5 mil. euro (41,3 mil. lei), respectiv 0,84 mil. euro (2,78 mil. lei), in conditiile in care pe primul trimestru din 2006 compania a inregistrat pierderi.
Rezultatul nu s-a ridicat insa la asteptarile managementului, care isi prognozase pentru acest semestru un profit brut 2,94 mil. lei. Reprezentantii companiei au gasit trei explicatii pentru acest lucru.
"In primul rand am avut de suferit din cazua cursului valutar, moneda nationala intarindu-se cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, a fost vorba de un pret tot mai mare la tabla, materia prima folosita de santier", spune Gheorghe Caraiman, directorul economic al Santierului Naval Orsova.
Aderarea la Uniunea Europena s-a dovedit si ea o incercare pentru santier, liberalizarea pietei muncii ducand la pierderea unui numar important de lucratori, conform reprezentantilor companiei. Santierul Naval Orsova avea la sfarsitul anului tercut un numar de circa 700 de angajati.
"Ne-au plecat circa 10-12% din personalul companiei, si in special a fost vorba de forta de munca instruita, sudori bine pregatiti", a mai adaugat Caraiman.
Principalii clienti ai companiei sunt loaclizati in Olanda. In primul semestru santierul a livrat catre acestia un numar de opt nave cu o valoare totala de 12,3 mil. euro, in urcare cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De altfel, productivitatea muncii pe santier a cunoscut o ameliorare crescand cu 17,6%.
Ieri actiunile Santierului Naval Orsova au pierdut aproape 2%, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la un pret de 20 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei se apropie de 55 milioane de euro.
Compania este detinuta in proportie de 50% de SIF Transilvania, in timp ce SIF Oltenia are peste 12% din capitalul societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO