Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii nu s-au mai inghesuit pe SIF-uri

21.10.2005, 18:23 17

Dupa o zi de corectii, actiunile SIF au castigat ieri 1,6%, dar volumele tranzactionate in piata au fost mai reduse comparativ cu tranzactiile care s-au facut in ultima perioada cu aceste titluri.

Cu exceptia SIF-urilor, celelalte actiuni lichide de pe piata au inregistrat in general scaderi usoare. Interesul investitorilor a fost indreptat ieri mai mult spre actiunile companiilor petroliere si cele ale Bancii Transilvania. Titlurile Petrom au fost cele mai tranzactionate in piata, cu un rulaj de 7,4 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). Pe parcursul sedintei, cursul acestor actiuni a scazut pana la 0,431 lei/actiune, inchiderea facandu-se ceva mai sus, la 0,434 lei/actiune.

"Din piata s-a putut vedea ca sunt doi vanzatori mai mari pe titlurile Petrom. Probabil cei care vand sunt investitori care iau decizii in functie de "target price-ul" stabilit de analisti, in conditiile in care pe piata exista si un raport de analiza al uneia dintre societatile de brokeraj care lucreaza preponderent cu investitori institutionali si care evalueaza actiunile Petrom la un pret corect de 0,43 lei/actiune", considera Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities.

Dintre actiunile SIF, cel mai ridicat rulaj l-au realizat actiunile SIF Moldova, care au facut obiectul unor tranactii in piata de 4,6 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

"Vanzatorii s-au asezat cu ordinele mai sus, aproape de maxime, si cumparatorii prefera sa mai astepte, mai ales ca dupa corectia usoara, multi se tem sa plateasca mai mult. Multi spun ca pe piata exista riscul ca la nivelurile de pret actuale sa se situeze la limita superioara. Toata lumea s-a incantat la ideea ca se va plati 5 mld. de euro pe BCR, dar nimeni nu crede cu adevarat acest lucru si se asteapta in realitate la o oferta mult mai redusa. Pe termen scurt, nu cred ca mai e foarte mult loc de crestere pe SIF-uri. Dar depinde foarte mult de pretul la care se va vinde BCR. Orice previziune e riscanta pana nu avem o idee mai clara asupra pretului la care se va vinde BCR", a precizat Ionescu.

Cu titlurile SIF Moldova s-au mai derulat si doua tranzactii speciale, sub pretul la care actiunile au fost tranzactionate in piata. Ultima dintre ele s-a derulat la 1,7 lei/actiune, in timp ce in piata pretul de inchidere a fost de 1,84 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor speciale a fost de 2,2 milioane de lei (0,6 milioane de euro).

Tranzactii speciale s-au mai realizat si cu actiunile SIF Oltenia, si in acest caz transferurile facandu-se la preturi sub cele din piata. Ultima tranzactie de acest gen s-a perfectat la 1,98 lei/actiune, valoarea celor doua operatiuni fiind de 1,4 milioane de lei.



S-a transferat 1,1% din Petromidia

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale prin care s-a transferat un pachet de 1,1% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a realizat la un pret de 0,113 lei/actiune, sub preturile din piata, si a insumat 27,4 milioane de lei (7,6 milioane de euro). Unii dintre brokeri afirma ca vanzatorul ar putea fi una dintre companiile grupului Rompetrol, actionare la Petromidia.



Piata RASDAQ

Atentia investitorilor s-a indreptat ieri spre actiunile companiei Electromagnetica Bucuresti, pretul acestora atingand un maxim zilnic de 0,373 lei/actiune.

Cu titlurile producatorului de echipamente electrice si electronice s-au realizat joi 42 de tranzactii in valoare totala de 71.600 de lei (20.000 de euro). In conditiile unei evidente presiuni la cumparare cotatia titlurilor Electromagnetica a crescut treptat pe parcursul sedintei de la 0,33 lei/actiune pana la un maxim de 0,373 lei/actiune. Nerabdarea investitorilor care au incercat sa-si marcheze profitul a facut ca ultima tranzactie cu actiunile societatii bucurestene sa se realizeze la un pret de 0,356 lei/actiune, in crestere cu 9,5% fata de sedinta anterioara. Titlurile Electromagnetica au mai avut o evolutie asemanatoare la sfarsitul lunii trecute, insa pe fondul unor transferuri mai mici. Atunci pretul actiunilor producatorului de echipamente electrice a revenit sub 0,33 lei/actiune.

Dupa ce reprezentantii Cemacon si-au anuntat intentia de a lista compania la Bursa de Valori Bucuresti, pretul titlurilor producatorului de materiale de constructii a crescut ieri cu aproape 10%. La inceputul sedintei titlurile Cemacon se transferau la un pret minim de 35 de lei/actiune, urcand insa foarte repede pana la un maxim zilnic de 39 de lei/actiune. Aparitia pe piata a unor ordine mai mari de vanzare a coborat cotatia titlurilor Cemacon inapoi in jurul valorii de 36 lei/actiune, ultimul pret de tranzactionare fiind de 36,5 lei/actiune. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 35,18 lei/actiune, in crestere cu 10% fata de sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de peste 20,63 milioane de lei (5,73 milioane de euro). Valoarea totala a transferurilor efectuate ieri cu actiunile Cemacon a fost de 179.400 de lei (50.000 de euro).

La Categoria I cele mai tranzactionate au fost titlurile operatorului portuar Socep Constanta, cu un rulaj de aproape 84.600 de lei (24.100 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Socep a oscilat intre 0,24 lei/actiune si 0,244 lei/actiune, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,243 lei/actiune, cu 0,4% mai mic decat in sedinta precedenta.

O evolutie buna au inregistrat ieri si actiunile companiei petroliere Rompetrol Bucuresti (VEGA). Pe fondul unei lichiditati in crestere cotatia titlurilor Rompetrol a atins joi un maxim zilnic de 0,0695 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei actiunile societatii se transferau la un pret de 0,067 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Rompetrol s-a efectuat la o cotatie de 0,0685 lei/actiune, in crestere cu peste 2,2% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiunile companiei petroliere a fost de peste 44.000 de lei (12.200 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO