Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii fug din calea scaderii actiunilor

27.06.2006, 19:17 16

Investitorii asteapta sa vada cat va mai continua trendul de scadere de pe bursa, avand in vedere ca acesta s-a prelungit peste asteptarile celor mai multi dintre analistii de pe piata, spun brokerii.
"Toti investitorii se afla in expectativa sa vada cat mai coboara piata, in masura in care vestile bune se lasa asteptate. La aceasta se adauga si o conjunctura nefavorabila a pietei externe, investitorii straini fiind mai putin prezenti pe piata noastra in aceste momente", a declarat Sorin Carstea, director de operatiuni la IFB Finwest.
SIF-urile si-au continuat declinul din ultima perioada, pe o lichiditate scazuta, acestea inchizand cu 2-3% sub cotatia de la sfarsitul sedintei de luni.
Indicele BET-FI a inregistrat o corectie de 2,3%.
"Ne confruntam cu o scadere a increderii investitorilor in aceasta piata, incredere afectata in principal de incertitudinile privind proiectul de lege legat de impozitarea pe piata de capital. Cred ca factorii interni au contribuit mai mult decat cei externi la evolutia din ultima perioada a bursei", spune Sorin Carstea.
In sedinta de ieri, corectiile de pe SIF-uri au cuprins si cea mai mare parte a titlurilor lichide, care inregistrasera scaderi de mai mica amploare in ultima perioada, indicele BET pierzand 2% pana la finalul sedintei.
Lichiditatea pe piata a fost una scazuta, cele mai tranzactionate fiind titlurile Rompetrol care au pierdut aproximativ 3,7% pe fondul unor tranzactii de peste 0,83 milioane de euro (3 milioane de lei de lei).
Pe pozitia a doua din punct de vedere al lichiditatii s-au situat actiunile Bancii Transilvania, cu un rulaj de 0,76 milioane de euro (2,7 milioane de lei), acestea din urma fiind printre putinele actiuni lichide care au reusit sa nu scada in sedinta de ieri.
Celelalte actiuni lichide, BRD si Petrom au pierdut 3,3%, respectiv 1,6% pe rulaje in crestere, care totusi nu au depasit 0,44 milioane de euro (1,6 milioane de lei).
"Sedinta de azi (ieri - n.r.) a aratat faptul ca nu exista sustinere la cumparare. Cu toate acestea nu putem vorbi de iesiri ale investitorilor de pe piata, dat fiind lichiditatea foarte scazuta. Nu cred ca piata va mai cobori mult sub nivelul actual. Ce asteptam acum e o stabilizare si dupa aceea putem vorbi si de cresteri", crede Sorin Carstea.

Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut aproape 4% in sedinta de ieri, atingand un nou minim pentru acest an de 0,0640 lei/actiune. Inchiderea s-a facut putin mai sus, la 0,0645 lei/actiune. Aceste titluri au fost si cele mai tranzactionate, cu un rulaj de peste 0,83 mil. de euro (3 mil. de lei). "Titlurile Petromidia sunt pe un trend descendent in acest moment si momentan nu exista semne de revenire. Trendul acesta a inceput chiar inainte de scaderea generalizata a pietei, ca urmare a scandalurilor legate de presedintele companiei", spune Sorin Carstea. Actiunile Rompetrol au inregistrat printre cele mai mari scaderi de la inceputul anului, pierzand peste 38% in aceasta perioada.

Titlurile SIF Oltenia au consemnat luni cea mai mare scadere dintre SIF-uri, pierzand peste 2,6%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,63 mil. euro (2,3 mil. lei). "Am facut o analiza acum 2-3 saptamani pe SIF-uri si am constatat ca pretul de piata este de doua ori mai mic decat valoarea activului net al acestora, luand in calcul participatiile SIF-urilor la BCR, corectate cu un procent de 25% din pretul de privatizare al acestei banci, fara a include si alte participatii importante detinute de SIF-uri", spune Adrian Simionescu. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 1,83 lei/actiune, cotatie care este cu peste 28% sub cea de la inceputul anului.

Actiunile BRD Societe Generale au inregistrat o scadere mai importanta in sedinta de ieri, de peste 3,3%, pe un rulaj scazut de 0,43 milioane de euro (1,56 milioane de lei). "Pe aceste titluri se vede lipsa de sustinere din partea investitorilor straini, dat fiind faptul ca acestia sunt putin prezenti pe piata, preferand sa astepte. Titlurile BRD, ca si cele Petrom sunt printre actiunile preferate de investitorii straini", a declarat Sorin Carstea. Aceste titluri s-au aflat in ultima perioada pe un trend usor de scadere. Inchiderea pe actiunile BRD s-a realizat la pretul de 14,4 lei/actiune, pe parcursul sedintei acestea atingand si un minim de 14,3 lei/actiune.

Titlurile Compa Sibiu au pierdut aproape 6,3%, ajungand la un nou minim pentru acest an, de 0,82 lei/actiune, cotatie la care au si inchis sedinta de luni. Tranzactiile derulate cu aceste actiuni au fost destul de reduse si au insumat 23.000 de euro (84.000 de lei). Compa, unul dintre principalii producatori de piese auto de pe piata romaneasca, a raportat rezultate mai slabe pe primul trimestru, puse pe seama aprecierii leului fata de euro. Cursul luat in calcul de conducerea societatii la bugetarea profitului pe anul acesta este de 3,45 lei/euro, sub cel afisat ieri de BNR de 3,63 lei/actiune, care se asteapta ca profitabilitatea societatii sa se ridice la nivelul inflatiei pe anul in curs.

Actiunile Dafora Medias au inregistrat ieri o scadere de 13,3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 32.000 de euro (116.000 de lei). Actiunile Dafora au inregistrat o volatilitate ridicata in ultima perioada, cu cresteri si scaderi de pana la 15% pe zi, insa pe fondul unei lichiditati destul de scazute. Titlurile producatorului de mase plastice au reprezentat unul din cele mai profitabile plasamente de pe piata de capital in acest an, pretul acestor actiuni majorandu-se de peste trei ori de la inceputul anului. Ultima tranzactie cu actiunile Dafora s-a realizat ieri la pretul de 1,3 lei/actiune. Dafora a realizat in primul trimestru afaceri de 8,3 mil. euro si un profit net de 51.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO