Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au revenit treptat in piata

15.02.2007, 20:09 10

Bursa a inchis ieri pe plus, cu o usoara crestere la nivelul societatilor de investitii financiare. Dupa un debut de sedinta in care indicele BET inregistra o corectie de 0,7%, iar BET-ul financiar era in cadere cu peste 1,7%, cumparatorii au revenit in piata, iar cele mai tranzactionate actiuni au inchis cu un avans mediu de 1,3%. Lichiditatea s-a pastrat si ieri la un nivel ridicat, tranzactiile din piata depasind 28 milioane de euro.
Brokerii sunt de parere ca Bursa isi va pastra lichiditatea pe termen mediu, dar ca vor mai fi saptamani cu tranzactii reduse din cauza incertitudinii din piata.
"Lichiditatea a fost mai buna decat saptamana trecuta, deoarece sunt unele actiuni care au motive sa creasca. E vorba aici de emitentii care vor da actiuni gratuite, sau de companii care au un PER acceptabil, cum e cazul BRD", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Indicele BET a urcat ieri cu 1,3% pe seama unei lichiditati in crestere, rulajul din piata depasind 28,07 mil. euro (95,3 mil. lei). Cele mai tranzactionate actiuni, cu exceptia SIF-urilor, au fost bancile si companiile din domeniul petrolier. BRD Societe Generale a urcat cu 3,88%, pe fondul unui rulaj de 1,62 mil. euro (5,5 mil. lei), dupa ce in sedinta de marti actiunile bancii pierdusera peste 2,8%. Petrom a inchis ieri la aceeasi valoare ca si marti pe seama unui rulaj de 1,26 mil. euro (4,28 mil. lei), iar Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) a sarit cu 3,7% pe o valoare a tranzactiilor de circa 2 mil. euro (6,9 mil. lei).
SIF Banat-Crisana si Petrom au facut obiectul unor tranzactii pe piata deal in valoare de 5 mil. euro, respectiv 1,47 mil. euro.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 0,04%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 11,83 mil. euro (40,16 mil. lei), circa 42% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Cel mai tranzactionat titlu financiar a fost din nou SIF Oltenia cu un rulaj de 4,2 mil. euro (14,2 mil. lei), urmat indeaproape de SIF Moldova cu o valoare a tranzactiilor de 3,47 mil. euro (11,8 mil. lei) si o pierdere de 0,32%.
"Sunt de parere ca pana in martie vom avea parte de o lichiditate ridicata in piata, urmata de o perioada cu tranzactii mai mici si cu o corectie la nivelul pietei pana in iunie, deoarece toti investitorii se asteapta la asa ceva", spune Molnar.

Titlurile SIF Muntenia au pierdut ieri 0,54%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,73 milioane de euro (2,5 milioane de lei). "Chiar daca rulajele au crescut astazi (ieri-n.red) pe seama ordinelor de cumparare, exista inca o incertitudine pe SIF-uri. Se asteapta decizia CA cu privire la actiuni gratuite. Cotatiile SIF-urilor se misca pe paliere, iar faptul ca nu au puterea sa sparga pragul nici in sus nici in jos duce la fluctuatii de pret. Avem de-a face aici cu o lipsa a tendintei", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,84 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania s-au apreciat in sedinta de ieri cu 0,93%, pe fondul unui rulaj de aproape 2,16 mil. euro (7,35 mil. lei), aproape de doua ori mai mare decat cel inregistrat marti. "Banca Transilvania urca atunci cand vor scadea SIF-urile. Aceasta actiune, impreuna cu BRD, Transelectrica, Petrom si altele sunt titluri sigure in care investitorii se refugiaza atunci cand pe piata se manifesta instabilitate. In aceasta perioada ingrijorarea unor investitori cu privire la o corectie "de primavara", este dublata de instabilitatea din mediul politic", spune Octavian Molnar. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,09 lei/actiune.

Titlurile producatorului de motoare pentru aeronave Turbomecanica au pierdut in sedinta de ieri 1,32%, continuand astfel trendul descendent inceput saptamana trecuta. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 273.000 de euro. Compania a anuntat luna aceasta un profit de 9,9 mil. euro pe ultimul trimestru al anului trecut, in crestere cu 18,3% fata de aceeasi perioada a anului 2005. "Cred ca la Turbomecanica este o problema de cristalizare a managementului, un element esential in dezvoltarea companiei", spune Octavian Molnar. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,75 lei/actiune, dupa ce minimul atins a fost de 0,74 lei/actiune.

Actiunile producatorului de ciocolata Kandia Excelent Bucuresti au cazut ieri cu 7,53%, pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 27.000 de euro. Evolutia vine dupa ce de la inceputul lunii cotatia actiunii a urcat cu peste 60%, in conditiile in care in piata nu au aparut noutati referitoare la emitent. Brokerii sunt de parere ca astfel de oscilatii puternice incurajeaza intrarea speculatorilor pe aceste titluri, lucru care duce si la o crestere a lichiditatii. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,35 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei acestea atinsesera un maxim de 1,4 lei/actiune si un minim de 1,31 lei/actiune.

Titlurile companiei specializate in constructia de cladiri Cominco Bucuresti au sarit ieri cu 11,35% pe seama unui rulaj de circa197.000 de euro, peste 5% din capitalul social al societatii. Compania este detinuta in proportie de 11,3% de Garjoaba Dan, iar restul - de alti actionari. Societatea a anuntat pe primele trei trimestre ale anului trecut o cifra de afaceri de circa 27,2 mil. euro (96,4 mil. lei), in crestere cu 39% fata de aceeasi perioada a lui 2005, in timp ce profitul s-a pastrat sub 20.000 de euro. Pe parcursul sedintei de tranzactionare titlurile Cominco au atins un minim de 12 lei/actiune si au inchis la maximul de 15,7 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO