Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au revenit pe piata

04.03.2004, 00:00 13



Tendinta clara de crestere a revenit ieri la Bursa, principalele castigatoare fiind actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), cu o crestere medie de 2,2%.



Valoarea tranzactiilor de pe piata a inregistrat de asemenea o crestere, ajungand aproape de nivelul de 2 milioane de dolari, pe fondul cresterii activitatii cumparatorilor. Confom brokerilor, corectia negativa de pe piata a luat sfarsit. "Cresterile de ieri par sa confirme faptul ca scaderile de saptaamna trecuta au fost doar o corectie nebativa, si nu o tendinta pe un termen mai lung. Dupa evolutiile de ieri piata da semne ca ar putea sa revina aproape de cotatiile maxime atinse luna trecuta," este de parere Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Scaderi vor mai aparea insa in perioada urmatoare din cauza trecerii datelor de referinta pentru acordarea dividendelor.



Desi a fost ultima zi in care se mai puteau cumpara actiuni SIF Muntenia care dadeau dreptul la dividende, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut unei alte societati de investitii financiare, SIF Transilvania. Actiunile SIF Transilvania au dechis sedinta la pretul de 4.950 lei/actiune si pe fondul unei presiuni crescute la cumparare , pretul a urcat pana la 5.100 lei/actiune. Ultimele tranzactii de pe piata s-au realizat la 5.000lei/actiune, determinand o apreciere cu 2% fata de pretul de inchidere din sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor a depasit 14,2 miliarde lei. Ultima zi in care se pot cumpara actiuni SIF Transilvania pentru a putea beneficia de dividende este vineri, 5 martie.



Investitorii s-au orientat totusi si asupra actiunilor SIF Muntenia care au castigat 200 lei, adica o crestere de 5% fata de cotatia precedenta. Tendinta pretului a fost de crestere, concretizandu-se aproape de inchidere prin atingerea unui maxim istoric de 4.200 lei/actiune. Operatiunile derulate au insumat 7,6 miliarde lei.



Banca Transilvania a atins ieriun maxim de 6.000 lei/actiune, desi valoarea tranzactiilor nu a fost ridicata. Motivatiile celor mai multi dintre cumparatori sunt actiunile gratuite pe care le-ar putea distribui banca din profitul pe anul trecut. La inchirere, o actiune a bancii a fost cotata la 5.950 lei/actiune, in crestere cu 0,9%.



Actiunile societatii Azomures incep sa recupereze pierderile inregistrate saptamana trecuta, ziua de ieri aducand o noua apreciere. Pretul a oscilat intre 3.500 lei si 3.750 lei/actiune, stabilizandu-se la inchidere la 3.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,1 miliarde lei.



Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti dupa ce la deschidere erau cotate la 5.650 lei/actiune s-au aflat pe un trend ascendent, investitorii preferan sa cumpere decat sa vanda. In aceste conditii, pretul nu a inregistrat scaderi, urcand in prima parte a zilei pana la nivelul maxim de 5.750 lei/actiune, cotatie la care s-au derulat toate operatiunile din a doua parte. Pe fondul unor transferuri de 3,6 miliarde lei, actiunile Impact au castigat 1,8%.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au atins un pret record de 50.000 lei/actiune, in crestere medie cu 12,26% fata de cotatia precedenta.



Pretul actiunilor Braiconf Braila a oscilat ieri intre 43.500 lei si 50.000 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la 48.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost semnificativa, peste 5,2 miliarde lei. Compania a raportat pentru 2003 rezultate financiare preliminare in crestere fata de anul precedent, situatie care se inscrie in trendul pozitiv pe care Braiconf il inregistreaza in ultimii ani. Profitul net preliminat obtinut anul trecut este de 65,5 miliarde lei. La o valoare a profitului net de 53,1 miliarde lei, compania a distribuit pentru 2002 un dividend net de 2.479 lei/actiune pentru persoanele fizice si de 2.340 lei/actiune pentru persoanele juridice. In ultima perioada, mai multe fonduri straine de investitii au achizitionat pachete mari de actiuni de pe piata, ajungand sa detina in total peste 27% din actiunile societatii.



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au fost transferate la un pret constant de 2.800 lei/actiune pe parcursul a opt tranzactii. In aceste conditii cotatia medie a urcat cu 1,82%. Tranzactiile realizate au insumat 316 milioane lei. Adunarea Generala a Actionarilor a fost convocata la data de 5 martie pentru a aproba indicatorii financiari pentru 2003, dar se pare ca Ana - Imep la fel ca in anii precedenti nu va distrubui dividende. Valoarea profitului net preliminat pentru 2003 este de 133,1 miliarde lei.



Producatorul de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca a inregistrat o noua apreciere de pret pe fondul unor tranzactii de 895 milioane lei. La fel ca si in zilele precedente, pe fondul unei presiuni la cumparare pretul a atins un nivel maxim de 400.000 lei/actiune, valoare care a reprezentat si cotatia de inchidere pentru titlurile Flacara. Aprecierea a fost de 11,3%. De la inceput saptamanii, cotatia titlurilor Flacara a castigat peste 27%.



Actiunile producatorului de cabluri Iproeb Bistrita au inregistrat o apreciere de 7,4% fata de cotatia medie anterioara, transferurile realizate insumand 418 milioane lei. Pe parcusul sedintei, cotatia actiunilor Iproeb a urcat pana la 3.000 lei/actiune, dar ultima tranzactie s-a facut la valoarea minima de 2.700 lei/actiune.



Ieri s-au incheiat si trei oferte de cumparare, cea mai importanta ca valoare dintre acestea implicand compania Adimet Iasi. La un pret de 25.000 lei/actiune a fost transferat un pachet de 117.913 actiune, in valoare de peste 2,9 miliarde lei. Pachetul reprezinta 31% din capitalul societatii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO