Burse - Fonduri mutuale

Cum si unde isi plaseaza banii cel mai mare fond mutual

Cum si unde isi plaseaza banii cel mai mare fond mutual
15.04.2010, 23:10 61

Principalele investitii ale fondului BCR Monetar sunt depozitelebancare, care la finele anului trecut au atras mai mult de jumatatedin activele de 818,8 milioane de lei ale fondului. Intre timp,fondul a mai strans din piata circa 350 de milioane de lei. La maredistanta urmeaza titlurile de stat care au atras circa 154 mil.lei, in timp ce in obligatiunile corporative fondul BCR Monetar aplasat 148 de milioane de lei.

Principala caracteristica a unui fond monetar este lichiditateacare, pentru investitor, se traduce prin posibilitatea de a-sifructifica usor si fara costuri mari investitia, iar, pentruadministrator, in gasirea unor plasamente ce pot fi lichidate rapidpe o piata de capital saraca in instrumente cu venit fix.

Mai mult, investitiile in fondurile monetare sunt orientate petermen scurt, sub un an, clientul fiind in cautare de o alternativala clasicul depozit bancar, astfel ca si retragerile suntsemnificative, administratorul trebuind sa gaseasca solutiileoptime de plasament care sa-i permita totodata sa obtina randamentepeste cele ale unor depozite clasice. De exemplu, in martie, fondula avut subscrieri de 196 mil. lei si rascumparari de 36 mil.lei.

"Au fost momente in care am resimtit dificultati in a plasabanii. Nu exista o problema generalizata. De exemplu, la inceputulacestui an, prima decizie a BNR de reducere a dobanzii de referintaa dus la caderi de dobanda la bancile comerciale, situatie care acoincis cu un volum mare de intrari in fondul monetar. A trebuit sadeschidem alte relatii cu bancile, procedura care este destul destufoasa sub raportul documentatiei", a spus Dragos Neacsu,presedintele societatii de administrare Erste Asset Management.

Anul trecut, BCR Monetar a raportat un randament de 15,5%, intimp ce fondul BCR Obligatiuni a inregistrat o performanta de14,5%

Al doilea fond de plasamente conservatoare al administratoruluieste BCR Obligatiuni, care anul trecut a plasat cea mai mare partedin activele de 625 mil. lei in titluri de stat.

Pe locul secund in topul plasamentelor figureaza obligatiunilecorporative, care au atras circa 25% din activele fondului. Cumpiata locala de obligatiuni corporative este foarte saraca inemitenti, fondul a investit preponderent in obligatiuni emise debancile straine denominate in lei.

BCR Dinamic si BCR Expert au o strategie de investitii maiagresiva, investind si in actiuni listate pe Bursa. La fineleanului trecut, investitiile bursiere ale celor doua erau de circa25 de milioane de lei. Principalele investitii pe Bursa suntactiunile bancare (emise de BRD si Banca Transilvania) si actiunilecelor cinci SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO