Cum si unde isi plaseaza banii cel mai mare fond mutual

Autor: Roxana Daniela Pricop 15.04.2010

BCR Monetar, cel mai mare fond mutual, a contribuit la triplarea activelor pietei in ultimul an, insa plasarea activelor de circa 290 mil. euro ale fondului nu este o misiune usoara pentru administratorul Erste Asset Management, in conditiile in care intrarile lunare au sarit in ultimul timp chiar de 30 de milioane de euro.



Principalele investitii ale fondului BCR Monetar sunt depozitele bancare, care la finele anului trecut au atras mai mult de jumatate din activele de 818,8 milioane de lei ale fondului. Intre timp, fondul a mai strans din piata circa 350 de milioane de lei. La mare distanta urmeaza titlurile de stat care au atras circa 154 mil. lei, in timp ce in obligatiunile corporative fondul BCR Monetar a plasat 148 de milioane de lei.

Principala caracteristica a unui fond monetar este lichiditatea care, pentru investitor, se traduce prin posibilitatea de a-si fructifica usor si fara costuri mari investitia, iar, pentru administrator, in gasirea unor plasamente ce pot fi lichidate rapid pe o piata de capital saraca in instrumente cu venit fix.

Mai mult, investitiile in fondurile monetare sunt orientate pe termen scurt, sub un an, clientul fiind in cautare de o alternativa la clasicul depozit bancar, astfel ca si retragerile sunt semnificative, administratorul trebuind sa gaseasca solutiile optime de plasament care sa-i permita totodata sa obtina randamente peste cele ale unor depozite clasice. De exemplu, in martie, fondul a avut subscrieri de 196 mil. lei si rascumparari de 36 mil. lei.

"Au fost momente in care am resimtit dificultati in a plasa banii. Nu exista o problema generalizata. De exemplu, la inceputul acestui an, prima decizie a BNR de reducere a dobanzii de referinta a dus la caderi de dobanda la bancile comerciale, situatie care a coincis cu un volum mare de intrari in fondul monetar. A trebuit sa deschidem alte relatii cu bancile, procedura care este destul de stufoasa sub raportul documentatiei", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management.

Anul trecut, BCR Monetar a raportat un randament de 15,5%, in timp ce fondul BCR Obligatiuni a inregistrat o performanta de 14,5%

Al doilea fond de plasamente conservatoare al administratorului este BCR Obligatiuni, care anul trecut a plasat cea mai mare parte din activele de 625 mil. lei in titluri de stat.

Pe locul secund in topul plasamentelor figureaza obligatiunile corporative, care au atras circa 25% din activele fondului. Cum piata locala de obligatiuni corporative este foarte saraca in emitenti, fondul a investit preponderent in obligatiuni emise de bancile straine denominate in lei.

BCR Dinamic si BCR Expert au o strategie de investitii mai agresiva, investind si in actiuni listate pe Bursa. La finele anului trecut, investitiile bursiere ale celor doua erau de circa 25 de milioane de lei. Principalele investitii pe Bursa sunt actiunile bancare (emise de BRD si Banca Transilvania) si actiunile celor cinci SIF-uri.