Burse - Fonduri mutuale

Cum au evoluat acţiunile de pe bursă în luna rezultatelor: cele mai multe au scăzut, dar au fost şi câteva surprize. Care sunt acestea?

Cum au evoluat acţiunile de pe bursă în luna rezultatelor: cele mai multe au scăzut, dar au fost şi câteva surprize. Care sunt acestea?

Cum au evoluat acţiunile de pe bursă în luna rezultatelor: cele mai multe au scăzut, dar au fost şi câteva surprize. Care sunt acestea?

Autor: Adrian Cojocar

03.12.2012, 00:07 1410

Rezultatele celor mai multe companii erau cumva incluse deja în preţuri şi doar în cazul unde au existat ratări ale ţintelor aşteptate de in­vestitori au avut loc scăderi mai ample. Ac­ţiunile Teraplast Bistriţa (TRP) au adus cea mai mare creştere în noiembrie, de 21%, în condiţiile în care re­zultatele publicate de companie la nouă luni arată primele semne de redresare.

Producătorul de ţevi şi profiluri din PVC Tera­plast a înregistrat un profit net de 2,5 mil. lei (550.000 de euro) în trimestrul al treilea după cinci trimestre consecutive pe care compania le-a închis pe pierdere. Cine ar fi pariat pe acţiunile Teraplast ar fi câştigat de trei ori dobânda bancară într-o lună, dar tranzacţiile au fost foarte reduse, de 190.000 de lei.

Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a gru­pului Rompetrol, se numără de asemenea printre surprizele po­zitive, acţiunile com­pa­niei înregistrând în noiem­brie un avans de 8,4%, unul dintre cele mai ridi­cate de pe bursă. Evoluţia a fost alimentată de rezul­ta­tele în creştere raportate de societate, care în tri­mes­trul al treilea şi-a dublat profitul, până la 8,9 mil. lei (2 mil. euro). Investitorii aşteap­tă ca firma să distri­buie dividende mai mari anul viitor din profitul obţinut în 2012, după ce câş­tigul a urcat cu 43% după primele nouă luni.

Titlurile producă­toru­lui de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), controlat de salariaţi, au urcat de asemenea cu 13,8% luna trecută, ducând avansul de la începutul anului la 166% după ce compania a raportat pe primele nouă luni un profit net de 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro), cel mai mare din ultimii cinci ani.

Acţiunile băncii austriece Erste Bank (EBS) s-au aflat de asemenea în centrul atenţiei, acestea câştigând 13,4% în noiembrie după ce banca a continuat să raporteze profit în tri­mestrul al treilea şi nu a mai dezamăgit investitorii ca anul trecut, când în trimestrul al treilea a raportat pierderi record, de 1,6 mld. euro cu caracter excepţional. Avansul din noiembrie a adus randamentul înregistrat de acţiunile Erste de la începutul anului la 70%.

Acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au încheiat luna cu un câştig de 7,4%, în condiţiile în care banca a reuşit să facă profit şi în trimestrul al treilea, iar după primele nouă luni a raportat profit net de circa 12 mil. lei. Anul trecut Banca Carpatica înre­gistrase în aceeaşi perioadă din 2011 pierderi de 25 mil. lei. Investitorii care mizau că vor prinde acţiuni Transgaz mai ief­tine în oferta statului, care nu a mai avut loc, au ridicat pre­ţul titlurilor cu 9% în noiembrie, reprezentând una dintre cele mai mari creşteri.

Investitorii au fost dezamăgiţi în noiembrie de rezultatele operatorului bursei de la Bucureşti (BVB), care a pierdut 12,8% luna trecută, o scădere similară înregistrând şi Cond­mag Braşov (COMI), care a surprins investitorii cu o pierdere record în trimestrul trei, de circa 12 mil. lei, după ce anterior se afla pe profit. Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au corectat cu 6,8% în noiembrie, profitul băncii continuând să scadă sub presiunea provizioanelor, iar acţiunile Transelectrica au pier­dut 6% după ce compania a raportat o pierdere neaşteptată în tri­mes­trul al treilea.

SIF-urile au avut evoluţii mixte, cel mai mare avans fiind con­semnat de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au câşti­gat 4,2%, în timp ce cea mai mare scădere, de 4,2% a fost înre­gistrată de titlurile SIF Oltenia (SIF5).

Titlurile Petrom şi Fondul Proprietatea au suferit corecţii mi­nime în noiembrie în condiţiile în care fondurile străine mai mult au absentat de pe bursă în această perioadă, iar lichiditatea s-a menţinut la un nivel redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO