Burse - Fonduri mutuale

Cum a reuşit primul administrator român de „fonduri de hedging“ să convingă 36 de clienţi bogaţi să-i dea pe mână 35 de milioane de lei

Dragoş Balaci, preşedintele Atlas Asset Management

Uneori durează şi un an să atragi un client într-un fond de investiţii. Cele mai importante pe piaţa administrării de active sunt numele şi reputaţia, se câştigă foarte greu încrederea unui client, însă se poate pierde foarte uşor.

Dragoş Balaci, preşedintele Atlas Asset Management Uneori durează şi un an să atragi un client într-un fond de investiţii. Cele mai importante pe piaţa administrării de active sunt numele şi reputaţia, se câştigă foarte greu încrederea unui client, însă se poate pierde foarte uşor.

Autor: Roxana Pricop

03.08.2013, 08:00 1626

Managerii de la Atlas Asset Management sunt cel mai aproape de ceea ce numesc americanii administratori de „fonduri de hedging“. Fondurile închise pe care le administrează au bătut toţi indicii bursieri, cu randamente de până la 128% în ultimele 12 luni, folosind strategii de plasament mai puţin convenţionale în acţiuni, titluri de stat şi valute.

Fond de hedging (în traducere fond cu capital de risc) este încă o denumire exotică în România. În America managerii acestor tipuri de fonduri sunt printre cele mai populare şi urmărite personalităţile ale pieţelor financiare. Fondurile de hedging au câştigat notorietate pentru că se angajau să obţină randamente mai mari decât indicii de acţiuni prin investiţii şi strategii mai puţin tradiţionale. A rămas în istorie modul în care John Paulson a câştigat circa 15 miliarde de dolari pariind pe spargerea bulei imobiliare din SUA.

Piaţa locală de investiţii este acum disputată de fondurile mutuale destinate investitorilor de masă şi fondurile închise de investiţii adresate investitorilor mai sofisticaţi şi mai bogaţi. Din rândul fondurilor închise, care beneficiază de reguli şi reglementări mult mai permisive decât fondurile mutuale, s-au detaşat vizibil de restul jucătorilor fondurile administrate de societatea Atlas Management. Fondul închis Hermes este cel mai performant din piaţa de investiţii cu un randament de 128,4% în perioada cuprinsă între iunie 2012 şi iunie 2013, fondul Matador cu un randament de 48% şi fondul Herald cu un randament în euro de 36,7%. În ultimele 12 luni, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a crescut cu 15%, iar dobânzile la depozitele în lei au fost de circa 5-6%.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO