Burse - Fonduri mutuale

Cum a profitat Artego Târgu-Jiu de secetă ca să-şi majoreze vânzările

Cum a profitat Artego Târgu-Jiu de secetă ca să-şi majoreze vânzările

Viorel David (dreapta) a fost numit în funcţia de director general al Artego Târgu-Jiu în urmă cu 25 de ani, în vremea regimului comunist. El a reuşit să menţină compania pe linia de plutire în ultimii 20 de ani, iar acum a adus-o pe bursă.

Autor: Adrian Cojocar

08.12.2011, 00:07 1450

Conducerea producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), ale cărui acţiuni au fost promovate ieri la cota bursei, spune că pe fondul secetei din acest an, care a condus la reducerea producţiei de energie electrică din surse hidro, salariaţii companiei au lucrat şi în zilele de sâmbătă pentru a face faţă comenzilor pentru benzi din cauciuc.

Acestea sunt destinate centralelor producătoare de energie alimentate cu cărbune, care în ultimele luni a trebuit să acopere şi golul lăsat liber de energia din surse hidro.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a activat în luna septembrie clauza de forţă majoră din cauza scăderii nivelului cursului de apă care afectează semnificativ producţia de energie.

Artego acoperă 90-95% din producţia internă de benzi din cauciuc la nivel naţional care sunt destinate marilor companii din minerit şi sectorul ener­getic din România, precum Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, CNH Petro­şani, CE Rovinari, CE Turceni sau CE Craiova.

Artego Târgu-Jiu, care este controlată în prezent de salariaţi prin intermediul Asociaţiei PAS, a rămas singura fabrică importantă de cauciuc din România, în condiţiile în care înainte de Revoluţie existau în total 17 fabrici de cauciuc pe plan local, potrivit lui Viorel David, directorul general şi preşedintele Artego Târgu-Jiu. El conduce de aproape 25 de ani compania.

Vânzările producătorului de benzi din cauciuc au avansat anul acesta cu 26%, la 138,8 mil. lei (31,9 mil. euro) ajutate de exporturi, care au ajuns la o cotă de circa 55% din afaceri. Profitul companiei s-a redus în acelaşi interval de aproape cinci ori, la 690.000 de lei din cauza creşterii cheltuielilor cu materiile prime.

"Anul trecut am livrat la export de 12,5 milioane de euro, iar anul acesta exporturile vor ajunge la aproape 20 milioane de euro. Pentru anul viitor mizăm pe exporturi de 25 mil. euro. În Italia livrăm de 10 milioane de euro, în Spania de 3 milioane de euro, alte ţări importante pentru noi fiind Finlanda, Dubai şi Anglia", a declarat Viorel David.

El a precizat că preţul la cauciuc, care este principala materie primă a companiei, a crescut într-un singur an de trei ori, fapt ce a condus la costuri suplimentare de 10 milioane de lei pentru societate anul acesta, potrivit şefului Artego. Preţul cauciucului este influenţat direct de cotaţia petrolului pe plan mondial, care a depăşit recent 100 de dolari/baril.

Firma a angajat anul acesta circa 100 de oameni şi a ajuns la 1.300 de salariaţi.

Conducerea Artego spune că negociază cu indienii de la ArcelorMittal o colaborare pentru livrarea de benzi pentru mai multe combinate ale grupului în Europa după ce anul trecut a încheiat un contract cadru pe trei ani cu combinatul din Galaţi al ArcelorMittal.

Livrările anuale către combinatul siderurgic se ridică la circa 10 mil. lei (2,3 mil. euro).

Cei mai importanţi concurenţi ai Artego sunt Arteca Jilava (ARJI), cu afaceri în primele şase luni din acest an care s-au cifrat la 4,8 mil. lei şi Fartec Braşov, cu afaceri anul trecut de 5,9 mil. lei.

Pe plan extern, Artego se bate cu jucători de talie mondială, precum Continental, Samsung sau britanicii de la Dunlop, aceştia din urmă fiind interesaţi şi de preluarea companiei, potrivit conducerii Artego.

Directorul general al Artego a precizat că prin promovarea acţiunilor companiei la categoria a II a bursei reglementate nu urmăreşte să atragă capital prin intermediul bursei, aceasta fiind o dorinţă mai veche a conducerii.

Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, firma care a intermediat operaţiunea, spune că în urma promovării titlurilor pe bursă acţiunile Artego ar putea beneficia de atenţia fondurilor care sunt restricţionate să facă investiţii pe piaţa RASDAQ.

În prima zi de tranzacţionare la cota bursei acţiunile Artego înregistrau un avans de 7,5%, la 2,15 lei/unitate. La acest preţ compania valorează pe bursă 4,6 mil. euro.

Asociaţia salariaţilor PAS controlează circa 70% din acţiunile Artego. Viorel David deţine prin intermediul PAS-ului circa 4% din acţiunile Artego, iar pachete de 2-3% din acţiuni sunt în posesia celorlaţi directori ai companiei, iar restul deţinute de salariaţi.

Artego ar putea fi ultima listare din acest an de pe bursa de la Bucureşti. Anul acesta, la BVB nu a avut loc nicio ofertă publică iniţială (IPO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO