Burse - Fonduri mutuale

Cum a esuat proiectul romanesc al bancii de investitii Morgan Stanley

18.03.2009, 18:40 100

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat intentia lui Daniel Tepes de a achizitiona actiuni emise de HTI Valori Mobiliare care ar duce la majorarea participatiei acestuia la 99,8% din capitalul social al firmei si din drepturile de vot, confirmand astfel iesirea din actionariatul societatii de brokeraj a bancii americane Morgan Stanley.

Fosta banca de investitii a cumparat in 2007 pachetul majoritar de 51% din actiunile HTI de la Daniel Tepes, intr-o perioada in care pietele de capital internationale erau pe val, iar Bursa de la Bucuresti atingea maxime istorice. Tranzactia i-a surprins atunci pe multi jucatori din piata, acestia spunand ca miscarea era una nespecifica pentru banca de investitii americana.
Morgan Stanley a intrat atunci si in actionariatul Bursei de la Bucuresti, cumparand agresiv actiuni in nume propriu, pana la atingerea unei participatii de 2,7%. Reprezentantii Morgan Stanley au incercat sa-i convinga pe actionarii Bursei sa transforme actiunile respective in actiuni cu drept de vot, insa nu au reusit. Odata cu achizitia HTI, Morgan Stanley a ajuns sa controleze 5,5% din capitalul Bursei si parea sa fie interesata de dezvoltarea pe piata romaneasca.
Conducerea de la Londra a Morgan Stanley a adus expati in Consiliul de Administratie al HTI si i-a recrutat pe Olimpiu Blajut si Bogdan Juravle, doi dintre cei mai buni brokeri de pe piata, de la KBC Securities. Ei ar fi trebuit sa coordoneze un departament de private equity in cadrul HTI, potrivit informatiilor din piata de la acea vreme. Dupa doar o luna, Blajut si Juravle au plecat de la HTI intorcandu-se ulterior la KBC Securities.
Desi se anunta un concurent serios pentru firmele de brokeraj locale, Morgan Stanley nu a reusit sa urce HTI intre primele societati de brokeraj de pe Bursa, poate si din cauza ca in toamna lui 2007 a inceput criza financiara, iar multe fonduri de investitii straine au inceput sa-si reduca pozitiile pe Bursa de la Bucuresti. Chiar fondurile administrate de Morgan Stanley au iesit din piata la sfarsitul lui 2007, fiind printre primele care si-au lichidat participatiile detinute la SIF-uri.
HTI Valori Mobiliare a ocupat anul trecut locul 14 in topul brokerilor, cu tranzactii intermediate pe Bursa in valoare de 388 mil. lei (putin peste 100 mil. euro), de cinci ori mai mici decat cele ale KBC Securities, liderul pietei. Bursa de la Bucuresti a fost printre cele mai lovite de criza financiara din ultimul an si jumatate, inregistrand scaderi de pana la 90% fata de maximele atinse in 2007, iar valoarea tranzactiilor s-a redus considerabil. Astfel, piata romaneasca a incetat sa mai fie o miza pentru marii jucatori internationali.
In plus, Morgan Stanley s-a confuntat cu probleme financiare majore anul trecut pe piata americana pe fondul crizei financiare. Banca a fost nevoita sa renunte la statutul de banca de investitii, devenind banca comerciala pentru a se putea salva si pentru a putea lua bani de la stat.
Primul semnal privind schimbarea intentiilor Morgan Stanley pe piata romaneasca a venit in noiembrie, cand banca a scos la vanzare pachetul de 2,7% din actiunile BVB, la un pret de 40 lei/actiune, cu 60% sub pretul la care achizitionase actiuni cu un an in urma. Chiar daca pretul era cel mai mic din piata la acel moment, Morgan Stanley nu a gasit cumparator.
Contactati de ZF, reprezentantii Morgan Stanley au declarat ca nu pot oferi deocamdata comentarii privind exitul de la HTI. Daniel Tepes nu a putut fi contactat.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO