Burse - Fonduri mutuale

Cu manageri austrieci, Tender crede ca poate sa faca "Vulcanul" sa erupa

03.12.2007, 17:50 18

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza grupul energetic cu acelasi nume, a recrutat o echipa de management austriaca pentru a-i conduce afacerile grupului, prin intermediul unei companii nou infiintate, Vulcan International, cu sediul in Viena.
Conducerea producatorului de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC) crede ca prin noua echipa compania va avea o putere mai mare de penetrare pe pietele externe, astfel ca omul de afaceri este dispus sa investeasca 40 mil. euro pana in 2010 pentru modernizarea si retehnologizarea Vulcan.
"Echipa austriaca va asigura managementul de proiect, vor aduce contracte, vor negocia, pentru ca, trebuie sa recunoastem, altfel se discuta cu un partener german sau austriac decat daca ar avea in fata un roman", a declarat Lucian Rusu, directorul general al Vulcan Bucuresti.
Grosul investitiilor urmeaza sa se faca in ultimii doi ani, respectiv intervalul 2009-2010, in principal prin atragerea de fonduri structurale in valoare de 20 mil. euro si majorari de capital ce se vor ridica la circa 8 mil. euro. In urmatorii patru ani, Vulcan estimeaza ca va reinvesti circa 6 mil. euro din profitul companiei.
In prezent, societatea este pe pierdere, afisand dupa primele noua luni un rezultat negativ de 7,6 mil. lei (2,3 mil. euro) la o cifra de afaceri de 32,5 mil. lei (9,8 mil. euro). Conducerea companiei spune ca aproape jumatate din aceste pierderi au fost cauzate de valoarea amortizarilor cladirilor pe care Vulcan le are in patrimoniu.
"Estimam ca vom incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 13 mil. euro si pierderi mai mici pana la finalul anului. Avem deja semnate contracte pentru 2008 in valoare de 10 mil. euro, iar eu cred ca vom ajunge anul viitor la contracte de 15-20 mil. euro ca sa putem intra si pe profitabilitate", spune Rusu.
Reprezentantii grupului Tender se bazeaza in estimarile lor pe potentialul important de crestere a pietei determinata de cererea tot mai mare de energie la nivel mondial.
"Piata este perfecta acum. Avem o cerere crescuta de energie pentru care va trebui sa se construiasca sute de centrale in urmatorii ani. In acelasi timp, exista un stoc mare de centrale care au nevoie de reparatii. Numai la o crestere medie anuala de 1,15% pana in 2030, ceea ce inseamna cel mai redus nivel al asteptarilor, pentru a ne mentine cota de piata la nivel international la orizontul anilor 2011-2012, ar trebui ca productia noastra sa creasca de 10 ori. Nu credem ca va creste atat, dar un nivel de 5 ori este posibil sa-l realizam", a declarat Rainer Kurz, membru in consiliul de administratie al Vulcan International.
Pe piata din Romania, Vulcan are o cota de 25% pe segmentul utilaj energetic, in timp ce in Europa, compania acopera 14% din piata. Pe partea de unitati de pompare, cota de piata a Vulcan pe piata interna este de 88%, iar pe cea la nivel mondial de 9%.
Tender se asteapta la o crestere puternica a valorii de piata a Vulcan, el estimand ca societatea va ajunge la o capitalizare bursiera de 200 mil. euro in urmatorii 2-3 ani. Actiunile Vulcan au castigat vineri aproape 6%, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la un pret de 4,6 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 32 mil. euro.

Tender isi face proiect imobiliar de 60 mil. euro
Firma imobiliara Trustee, parte a grupului Tender, va dezvolta un proiect rezidential de 280 de locuinte, cu o valoare de piata de 60 mil. euro, in zona de nord a Capitalei, langa complexul Petrom City, potrivit presedintelui societatii, Dan Manolache. Investitia presupune constructia a sase blocuri, iar suprafata minima a unei locuinte va fi de 80 de metri patrati. Lucrarile vor incepe in 2008. Trustee mai detine doua terenuri in aceeasi zona, pe care va dezvolta spatii de birouri si eventual hoteluri, in functie de proiectul final al Petrom City. In luna ianuarie a anului trecut, Petrom a anuntat ca va construi la Straulesti, pana in 2009, un complex imobiliar, Petrom City, care va include birouri pentru viitorul sediu central al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO