Burse - Fonduri mutuale

Criza cerealelor aduce in atentie actiunile producatorilor de ingrasaminte

Criza cerealelor aduce in atentie actiunile producatorilor de ingrasaminte

Click pentru imaginea intreaga

06.05.2008, 17:44 31

Actiunile celor doi producatori autohtoni de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Targu-Mures (AZO) au inregistrat ieri cele mai mari cresteri de pe Bursa, dupa ce companiile au anuntat cresteri semnificative ale afacerilor si profiturilor in bugetul pe acest an.
Cele doua companii si-au bugetat pentru 2008 profituri record si cresteri importante la nivelul afacerilor, in principal pe fondul cererii mai mari de ingrasaminte chimice de pe piata externa, care a impulsionat si anul trecut preturile de vanzare ale ingrasamintelor.
Cererea mai mare pentru ingrasaminte este unul dintre rezultatele crizei cerealelor la nivel international, care s-a accentuat in acest an, aceasta fiind cauzata in mare parte de alocarea unei parti importante din culturi pentru productia de etanol.
Anul trecut, preturile la export practicate de producatorii autohtoni au fost in medie cu aproape 40% mai mari comparativ cu cele din 2006 si pe parcursul acestui an au inregistrat o crestere de 15%-30%, potrivit reprezentantilor Amonil.
In anii precedenti, cele doua companii s-au confruntat cu cresterea semnificativa a pretului la gazul metan, principala materie prima, care a facut ca pe partea din exploatare companiile sa se afle mai mult pe pierdere. In 2007 acestea au revenit pe profit doar ca urmare a unor castiguri exceptionale din vanzarea unor participatii si active.
Azomures a cedat in luna octombrie a anului trecut 50% din actiunile Depomures catre Gaz de France, in schimbul sumei de 20 mil. dolari.
Amonil Slobozia estimeaza ca va obtine in acest an un profit net de 22,6 milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro), de peste trei ori mai mare comparativ cu castigul de 7,02 milioane de lei (2,1 mil. euro) din 2007.
Compania mizeaza pe majorarea de peste patru ori a cifrei de afaceri de la 87 de milioane de lei (26 de milioane de euro) in 2007 la 362,7 milioane de lei (circa 100 de milioane de euro), in conditiile in care producatorul a functionat doar in ultimul trimestru al anului trecut.
Zalois, o firma off-shore inregistrata in insulele Belize, care detine 25% din combinat, si InterAgro, compania omului de afaceri Ioan Niculae, au incheiat cu Amonil in toamna trecuta un contract prin care combinatul a fost repornit dupa un an de inactivitate. Activitatea Amonil a fost intrerupta in primele noua luni din 2007, dupa ce Distrigaz Sud a sistat furnizarea de gaz metan catre combinat pe fondul acumularii de datorii.
La finele anului trecut, Amonil avea o datorie de 47,1 mil. lei (14,1 mil. euro) la Distrigaz Sud si a compensat la inceputul lui 2008 o creanta in valoare de 84,6 mil. lei (25,3 mil. euro) catre Intergaz, actualul furnizor de gaz metan.
"Indicatorii in crestere din acest an au la baza imbunatatirea conditiilor de pe piata externa, prin cresterea preturilor pentru ingrasaminte cu 15-30% fata de anul trecut, si speram ca subventiile de la guvern sa conduca in trimestrul al patrulea la cresterea consumului intern", spune Dumitru Lautarescu, directorul general al Amonil Slobozia.
Anul trecut, circa 80% din productia de ingrasaminte a combinatului s-a indreptat catre export, iar exporturile celuilalt producator, Azomures, au avut o cota putin sub 70% din totalul afacerilor. Amonil a luat in calcul la bugetul din acest an un pret de achizitie al gazului metan de 300 dolari/1.000 mc, nivel apropiat de cel din prezent, spun reprezentantii companiei.
Azomures Targu-Mures estimeaza pentru 2008 un profit net de 61,81 milioane de lei (17 milioane de euro), in urcare cu circa 11%, dupa ce anul trecut cea mai mare parte a profitului a provenit din vanzarea participatiei de la Depomures.
Veniturile companiei sunt asteptate sa se majoreze in acest an cu 55%, pana la 1,42 miliarde de lei (394 de milioane de euro).
Conducerea Azomures nu a putut oferi ieri mai multe detalii cu privire la bugetul din acest an.
"Din ce stiu eu, Azomures are contracte ferme mari pe extern, in special cu producatori din SUA si din aceasta cauza vanzarile companiei ar putea fi influentate negativ de cursul de schimb, pe fondul deprecierii dolarului fata de moneda nationala. Nu stiu in ce conditii si-au contractat gazul metan, pentru ca acesta a inregistrat cresteri importante si in 2008", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul firmei de intermediere Broker Cluj.
Combinatul din Targu-Mures a fost ajutat anul trecut si de cresterea cererii pe piata interna pe fondul subventiilor acordate de guvern fermierilor. Aceasta precum si pretul mai ridicat al ingrasamintelor care au dublat vanzarile companiei la intern, in conditiile in care volumul livrarilor s-a majorat cu 66% in aceeasi perioada.
Productia destinata exporturilor a urcat anul trecut cu 33%, ca urmare a majorarii preturilor la ingrasaminte in medie cu aproape 40%. Azomures a alocat peste 50 mil. lei (circa 15 mil. euro) din profitul obtinut anul trecut pentru investitii in activitatea proprie.
"Bugetele sunt peste asteptari. Daca s-ar realiza, ar fi ceva extraordinar, iar companiile ar putea reveni in atentia investitorilor, insa acest lucru s-ar putea realiza in perspectiva, nu imediat. Cred ca bugetarile au si condus la evolutia din piata a acestor titluri", spune Danciu.
La nivelul profiturilor bugetate pentru acest an, cele doua combinate chimice au printre cei mai mici indicatori PER (pret raportat la profit pe actiune - n.r.) de pe piata, 1,7 la Azomures si 2,85 la Amonil. Actiunile Azomures au fluctuat puternic pe parcursul ultimului an, mentinandu-se totusi in apropierea pragul de 0,18 lei/actiune.
Aceste titluri au castigat numai in ultimele doua sedinte peste 20%, revenind astfel in jurul acestui nivel. La ultimul pret de ieri, de 0,182 lei/actiune, valoarea de piata a companiei se ridica la 26,3 mil. euro.
Titlurile Amonil s-au apreciat ieri cu 12,6%, cea mai mare crestere de pe Bursa, la acest nivel capitalizarea companiei fiind de 17,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO