Burse - Fonduri mutuale

Cresterile de la Bursa au atras ca un magnet micii investitori

Cresterile de la Bursa au atras ca un magnet micii investitori
12.05.2009, 19:44 34

Marius Alin Anghel, 40 de ani, este unul dintre investitorii care au intrat pe Bursa la finele lunii martie, cu o investitie initiala de 9.000 de lei. In numai o luna de zile, portofoliul acestuia a crescut cu 6.000 de lei, reprezentand un randament de circa 67%, pana la un nivel de 15.000 de lei.

"Am decis sa intru anul acesta in piata pentru ca dispuneam de o suma de bani si doream sa o investesc. In plus, scaderile au inceput sa se opreasca in martie si piata a inceput sa urce. In orice caz, imi pare rau ca nu am intrat mai devreme pe Bursa, la preturi mai mici, insa mi-a fost frica din cauza problemelor cu care se confruntau economia si piata de capital. Am vrut sa fiu sigur inainte de a investi", spune Anghel.
Acesta spune ca tranzactioneaza singur, de acasa, si ca a vorbit doar de cateva ori cu brokerul pentru a plasa ordine de vanzare sau de cumparare. In plus, nu risca toti banii pe o singura actiune, investind in mai multe societati, precum SIF Oltenia (simbol SIF5), Broker Cluj (BRK), Biofarm (BIO) sau Alro Slatina (ALR).
Legat de situatia nefavorabila prin care a trecut Broker Cluj in ultimul timp, acesta spune ca problemele l-au prins cu titlurile societatii in portofoliu.
"Am vrut sa vand atunci, insa nu au existat cumparatori in piata. Am hotarat in cele din urma sa tin titlurile, care intre timp au crescut destul de mult", spune Anghel.
De la inceputul lunii martie si pana in prezent, titlurile Broker Cluj au avansat cu 178%. Din aprilie, acestea s-au apreciat cu 28%. "De curand am vandut si am intrat pe BRD, pentru dividende, precum si pentru faptul ca mi se pare o societate stabila", adauga Anghel.
Legat de criza prin care au trecut atat economia mondiala, cat si Bursa de Valori, acesta spune ca s-a documentat constant despre evolutia pietei, mai ales pentru ca detinea de ceva timp titluri BRD si dorea sa vada cum merg acestea.

De doua luni, investitorii locali fac jocurile
Bursa locala a revenit in atentia micilor investitori locali odata cu revenirea puternica din martie si aprilie, cresterile de pana la 100% determinand o crestere a numarului de conturi de cumparare si intrarea in piata a unor investitori noi. Numarul de conturi de cumparare apartinand investitorilor romani persoane fizice a crescut cu 2.500 fata de luna februarie, pana la aproape 7.200 in aprilie.
"Clientii au preluat mult din dinamica pietei de capital in ultima perioada. Au aparut si clienti noi, in special dintre cei care tatonau cu ideea de a intra in piata, insa nu au facut-o pana acum. In orice caz, numarul clientilor nu a crescut foarte mult, nu s-a ajuns la nivelul din 2007, insa a fost cu mult peste nivelul primelor doua luni", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction.
Acesta precizeaza faptul ca strategiile investitorilor se contureaza in functie de cat de familiarizati sunt acestia cu piata de capital. "De exemplu, un investitor care cunoaste piata de capital ia decizii singur, mergand mai mult spre speculatii, in vreme ce un investitor nou tinde sa mearga pe mana brokerului si sa ii lase acestuia puterea de decizie", spune Brendea.
Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest, spune ca in ultimul timp pe piata de capital am avut un flux ridicat de bani ai romanilor, care au migrat din banci catre Bursa.
"Personal estimez in continuare o crestere a bursei de aproximativ 20% la fiecare punct procentual cu care va scadea dobanda activa a bancilor. Primii investitori care au intrat in piata au fost cei sofisticati, care au intutit scaderea dobanzilor odata cu incheierea acodului de principiu cu FMI, dar care au luat in calcul si perioada actuala cu date de referinta pentru acordarea de dividende. Se mai ia in calcul si o revenire a pietelor financiare si cred ca exista si semne concrete de revenire a investitorilor straini", precizeaza Ghergus.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO