Burse - Fonduri mutuale

Cresterea Petrom nu a mai impulsionat piata

11.07.2003, 00:00 11

In ciuda cresterii actiunilor celei mai mari companii cotate, Petrom, piata in ansamblu a inregistrat ieri o scadere. Induicele BET al principelelor zece companii cotate a pierdut 0,2 fata de miercuri, in timp ce actiunile Petrom au urcat cu 0,7% pana la 1.430 lei/actiune.
Scaderea indicelul BET s-a datorat unei noi zi de scadere al actiunilor Bancii Romane pentru Dezvoltare. Actiunile acesteia au pierdut 1,2% si au inchis sedinta la 16.600 lei, unul din cele mai mici preturi atinse de la inceputrul acestui an. Actiunile Bancii Transilvania au fost si ieri cele mai tranzactionate din piata cu o valoare a operatiunilor de 5,3 miliarde de lei. #leadend#Cotatia s-a mentinut in cea mai mare parte a zilei la 3.600 lei/actiune, maximul atins miercuri.
Valoarea operatiunilor de ieri de la Bursa a fost similara cu cea din ziua precedenta, 27 miliarde de lei. In singura tranzactie speciala de ieri s-a transferat un pachet de 3% din actiunile producatorului de bere Bermas Suceava. Tranzactia, in valoare de 3,5 miliarde de lei s-a realizat la 12.400 lei/actiune, cotatie mai mare fata de cea inregistrata de actiunile Bermas in ultima perioada. Pe piata, actiunile Bermas nu s-au tranzactionat ieri, ultimul pret inregistrat la Bursa fiind de 11.800 lei/actiune. Bermas detine 10% din actiunile proprii, la fel ca societatea Mirex Tulcea. Cel mai important actionar al companiei este APAPS, cu 25%, in timp ce Asociatia Salariatilor detine 20%.Societatile de investitii financiare au scazut in acelasi ritm cu piata, coborand ieri in medie cu 0,2%. Trei dintre ele au ramas la cotatiile din zilele anterioare, in timp ce SIF Transilvania a urcat cu 1,6% pana la 3.150 lei/actiune, iar  SIF Muntenia a pierdut 1,7% si a ajuns la 2.850 lei/actiune.
Impact si- a continuat si ieri cresterea. Actiunile acestuia au atins ieri din nou pragul de 6.000 lei/actiune. La inchidere, ultima tranzactie cu actiunile companiei de constructii s-a realizat la 5.950 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Impact, a ajuns dupa inregistrarea actiunilor subscrise in ultima majoarere de capital al 32 milioane de dolari.
Cresterile importante au apartinut si ieri actiunilor care inregistreaza de obicei o lichiditate redusa. Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Sinteza Oradea au urcat ieri cu maximul permis pentru o zi de tranzactionare. Ultima cotatie a actiunilor Sinteza a fost de 850 lei/actiune, cu 15% mai mult decat valoarea  precedenta. Valoarea operatiunilor a fost de 252 milioane de lei. Dupa inchiderea sedintei compania a anuntat ca va infiinta o sociatete mixta impreuna cu compania germana Innochemtech si isi va vinde sectia de ambalaje metalice.
Actiunile Electroaparataj Bucuresti  au castigat 7% si au ajuns la cel mai mare pret din ultimele trei luni: 1.710 lei/actiune. Cresterea cotatiilor s-a realizat pe fondul unei cresteri importente a numarului de actiuni transferate. Valoarea operatiunilor de ieri a fost de 535 milioane de lei.



Dupa doua zile de scadere, coptatiile de la Bursa Electronica Rasdaq, au avut ieri o evolutie pozitiva pe ansamblul pietei. Indicele RASRAQ-C a cunoscut o apreciere buna pe parcursul zilei, castigand 15 puncte - respectiv 1,33%. Valoarea tranzactiilor a crescut la 5,5 miliarde lei, pe fondul derularii unor oferte publice de cumparare in valoare de 2,57 miliarde lei.
Similar sedintei de joi, actiunile Petrotub au fost din nou cele mai tranzactionate de la categoria I, valoarea operatiunilor ridicandu-se la 334 de milioane lei. Cotatiile Petrotub si-au accelerat insa tendinta de scadere, ajungand la 20.600 lei/actiune, sub nivelul de 25.000 reprezentat de valoarea nominala. Pretul de tranzactionare a oscilat intre 20.500 si 21.000 lei actiune, in timp ce pretul mediu de 20.750 lei/actiune a fost cu 3,7% mai mic decat cel de miercuri.
Actiunile Automatica SA, societate producatoare de aparate de distributie si comanda electrica cu un capital de 17,4 miliarde de lei, continua sa aiba o evolutie care alterneaza perioadele de stagnare cu cele de crestere. Sedinta de joi nu a adus nici o modificare a cotatiilor Automatica, care continua sa ramana la maximul istoric de 3.500 lei actiune. Pe piata exista o oferta de cumparare lansata de o persoana fizica la pretul de 3.000 lei/actiune.
Banca Comerciala Carpatica s-a clasat din nou in topul preferintelor investitorilor, cu o valoare a tranzactiilor de 1,1 miliarde de lei. Actiunile bancii au incheiat ziua cu o scadere de 0,18% a cotatiei medii, pana la un pret de 19.000 lei/actiune.
Sedinta de vineri a adus o scadere cu 1,13% a titlurilor companiei hoteliere, pe fondul a 5 tranzactii valorand  63,2 milioane lei.Pretul de inchidere de 420 lei/actiune s-a situat foarte aproape de minimul istorica de 410 lei/actiune.  Compania a fost listata pe piata Rasdaq in martie 2003, fiind transferata de pe piata titlurilor necotate de la Bursa de Valori.
Tranzactiile cu titlurile celor doua companii petroliere, Petromidia si Vega, au fost relativ modeste si nu au adus modificari considerabile ale cotatiilor.
 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO