Burse - Fonduri mutuale

Creanţele istorice ale lui Ceauşescu trag în jos dividendele Fondului Proprietatea

24.08.2010, 23:59 58

Capitalul social al Fondului Proprietatea a fost majorat cu 20,8mil. lei (4,9 mil. euro), până la 13,77 mld. lei (3,24 mld. euro),ca urmare a recuperării de către stat a unor creanţe dinactivitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist,care au fost aduse de Ministerul Finanţelor ca aport la capitalulfondului. Impactul operaţiunii s-a resimţit asupra scăderii valoriidividendelor.
Cu doar câteva săptămâni înaintea derulării AGA, conducereaFondului a revenit asupra propunerii iniţiale de a acorda undividend de 0,0822 lei/acţiune din profiturile din 2008 şi 2009,propunând acţionarilor o valoare mai mică a dividendului brut, de0,0816 lei/acţiune, ca urmare a majorării capitalului social.Fondul are de distribuit dividende în valoare de 1,124 mld. lei(265 mil. euro) din profiturile obţinute în 2008 şi 2009.
Majorarea de capital în valoare de circa 20,8 mil. lei, de la 13,75mld. lei până la 13,77 mld. lei, a avut loc ca urmare a recuperăriiunor creanţe de către statul român din activitatea de comerţexterior derulată înainte de 1989.
Potrivit legislaţiei, sumele obţinute din valorificarea creanţelorstatului român asupra statelor precum Sudan, Siria, Nigeria,Somalia trebuie virate la capitalul Fondului Proprietatea. Deasemenea, statul ar trebui să mai vireze fondului sume obţinute dinprivatizarea unor companii precum BCR, Romtelecom sau CEC.
Deşi această operaţiune a avut ca impact o diminuare a va­loriidivi­den­du­lui, ma­jorarea de ca­pi­tal s-a realizat fără caacţionarii privaţi ai Fondului să fie informaţi public.
Potrivit con­ducerii Fondului, o astfel de majorare de capital nune­cesită acordul acţio­na­rilor în ca­drul AGA, ci doar pe cel alConsiliului de Supraveghere, nefiind necesară derularea vreuneioferte publice şi nici acordarea dreptului de preferinţăacţionarilor existenţi, acţiunile nou-emise urmând să fie atribuiteMinisterului Finanţelor Publice la valoarea nomi­nală.
"Operaţiunea de majorare a ca­pi­talului social a fost una publică,fiind înscrisă la Oficiul Na­ţional al Re­gis­trului Comerţului.Men­ţionăm că aceas­tă procedură este nor­mală şi se aseamănăpro­cedurii de de­blo­care a acţiunilor ca urmare a plăţilorefectuate de Ministerul Finanţelor (în cursul acestui an au existat14 astfel de operaţiuni prin care ministerul a beneficiat deacţiuni în schimbul plăţilor efectuate). Precizăm că începând cudata de 18 august 2010, orice astfel de majorare de capital socialse va putea realiza numai cu aprobarea prealabilă a CNVM", audeclarat oficialii.
Cu o lună anterior majorării de capital, Consiliul de Supraveghereşi-a dat acordul asupra reducerii capitalului social cu 482,9 mil.lei, până la 13,75 mld. lei.
Prin ştergerea celor 482 de milioane de acţiuni neplătite deFinanţe a fost deblocată procedura de distribuire adividendelor.
Reducerea capitalui a fost însă amplu dezbătută, Fondul acţionândîn instanţă statul român pentru a-şi recupera acţiunile neplătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO