Creanţele istorice ale lui Ceauşescu trag în jos dividendele Fondului Proprietatea

Ziarul Financiar 24.08.2010

Capitalul social al Fondului Proprietatea a fost majorat cu 20,8 mil. lei (4,9 mil. euro), până la 13,77 mld. lei (3,24 mld. euro), ca urmare a recuperării de către stat a unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist, care au fost aduse de Ministerul Finanţelor ca aport la capitalul fondului. Impactul operaţiunii s-a resimţit asupra scăderii valorii dividendelor.
Cu doar câteva săptămâni înaintea derulării AGA, conducerea Fondului a revenit asupra propunerii iniţiale de a acorda un dividend de 0,0822 lei/acţiune din profiturile din 2008 şi 2009, propunând acţionarilor o valoare mai mică a dividendului brut, de 0,0816 lei/acţiune, ca urmare a majorării capitalului social. Fondul are de distribuit dividende în valoare de 1,124 mld. lei (265 mil. euro) din profiturile obţinute în 2008 şi 2009.
Majorarea de capital în valoare de circa 20,8 mil. lei, de la 13,75 mld. lei până la 13,77 mld. lei, a avut loc ca urmare a recuperării unor creanţe de către statul român din activitatea de comerţ exterior derulată înainte de 1989.
Potrivit legislaţiei, sumele obţinute din valorificarea creanţelor statului român asupra statelor precum Sudan, Siria, Nigeria, Somalia trebuie virate la capitalul Fondului Proprietatea. De asemenea, statul ar trebui să mai vireze fondului sume obţinute din privatizarea unor companii precum BCR, Romtelecom sau CEC.
Deşi această operaţiune a avut ca impact o diminuare a va­lorii divi­den­du­lui, ma­jorarea de ca­pi­tal s-a realizat fără ca acţionarii privaţi ai Fondului să fie informaţi public.
Potrivit con­ducerii Fondului, o astfel de majorare de capital nu ne­cesită acordul acţio­na­rilor în ca­drul AGA, ci doar pe cel al Consiliului de Supraveghere, nefiind necesară derularea vreunei oferte publice şi nici acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor existenţi, acţiunile nou-emise urmând să fie atribuite Ministerului Finanţelor Publice la valoarea nomi­nală.
"Operaţiunea de majorare a ca­pi­talului social a fost una publică, fiind înscrisă la Oficiul Na­ţional al Re­gis­trului Comerţului. Men­ţionăm că aceas­tă procedură este nor­mală şi se aseamănă pro­cedurii de de­blo­care a acţiunilor ca urmare a plăţilor efectuate de Ministerul Finanţelor (în cursul acestui an au existat 14 astfel de operaţiuni prin care ministerul a beneficiat de acţiuni în schimbul plăţilor efectuate). Precizăm că începând cu data de 18 august 2010, orice astfel de majorare de capital social se va putea realiza numai cu aprobarea prealabilă a CNVM", au declarat oficialii.
Cu o lună anterior majorării de capital, Consiliul de Supraveghere şi-a dat acordul asupra reducerii capitalului social cu 482,9 mil. lei, până la 13,75 mld. lei.
Prin ştergerea celor 482 de milioane de acţiuni neplătite de Finanţe a fost deblocată procedura de distribuire a dividendelor.
Reducerea capitalui a fost însă amplu dezbătută, Fondul acţionând în instanţă statul român pentru a-şi recupera acţiunile neplătite.