Burse - Fonduri mutuale

Cotatiile scad usor. La fel si lichiditatea

14.04.2003, 00:00 20

Valoarea transferurilor de la Bursa a fost vineri de 23 miliarde de lei, daca excludem tranzactia speciala cu actiunile Alro. Valoarea operatiunilor la Bursa a scazut zi de zi pe parcursul saptamanii. Indicii BET si BET-C au pierdut vineri  cate 0,2%, scaderea fiind mai accentuata in randul actiunilor societatilor de investitii financiare.
Actiunile SIF au pierdut, in medie, 1,3% fata de preturile de inchidere de joi, in conditiile in care valoarea operatiunilor a inregistrat un usor declin. Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate, cu o valoarea a operatiunilor de 2,1 miliarde de lei si au ramas la pretul de inchidere din sedinta anterioara, 2.450 lei/actiune.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au fost vineri cele mai tranzactionate de pe piata cu o valoare a transerurilor de 6,5 miliarde de lei.  Cotatiile si-au continuat declinul si in prima parte a sedintei, dar au revenit pe o traiectorie ascendenta la inchidere. Dupa ce a coborat pana la 17.800 lei/actiune, pretul actiunilor BRD a ajuns la final la 18.100 lei/actiune, in crestere cu 0,6% fata de joi. Actiunile Bancii Transilvania au fost in continuare suspendate de la tranzactionare dupa ce banca a prezentat rezultatele financiare finale si Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru acest an.
Pretul actiunilor Oltchim Ramnicu Valcea s-a stabilizat in jurul valorii de 1.700 lei/actiune. Vineri cotatiile au urcat pana la 1.750 lei/actiune, care a fost si pretul ultimei tranzactii. Valoarea operatiunilor cu actiunile combinatului chimic a fost de 433 milioane de lei.
Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au inregistrat din nou o valoare ridicata a transferurilor, iar cotatia a inregistrat o crestere de 1,7% fata de valoarea anterioara si a ajuns la 11.900 lei/actiune. Valoarea operatiunilor de ieri a fost de aproape 2 miliarde de lei.
Cotatia actiunilor companiei de constructii Impact Bucuresti a consemnat vineri o corectie negativa dupa ce au urcat pe parcursul saptamanii pana la 5.200 lei/actiune. Ultima tranzactie de vineri cu actiuni Impact s-a realizat la 5.050 lei/actiune, in scadere cu 1% fata de joi.

Aproape doua saptamani de vacanta pentru brokeri
Ultima zi de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti si de la Bursa Electronica RASAQ inaintea Sarbatorilor de Pasti va fi marti 22 aprilie, potrivit unei ordonante emise vineri de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Ultima zi de decontare urmeaza a fi vineri, 25 aprilie. Cele doua piete organizate isi vor intrerupe activitatea pana pe data de 5 mai, cand vor fi reluate sedintele de tranzactionare. In perioada mentionata se va suspenda si derularea ofertelor publice, a caror durata va fi prelungita in mod corespunzator din oficiu.

Piata Rasdaq
Tranzactiile de vineri de pe piata RASDAQ cu actiunile producatorului de bere Brau Union Romania au insumat 3,5 miliarde de lei. Pe parcursul celor trei operatiuni cotatiile au fluctuat intre 30.000 si 30.500 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 0,7% fata de valoarea anterioara.
Tranzactiile de valoare mare cu actiunile fabricantului de textile Minet Ramnicu Valcea au continuat si in ultima sedinta a saptamanii trecute, pe fondul unei noi cresteri a cotatiei. In singura tranzactie a zilei s-a transferat un pachet reprezentand 9,7% din capitalul companiei. Valoarea transferului a fost de 3,9 miliarde de lei.
Cele sapte operatiuni cu actiunile fabricantului de produse lactate Napolact Cluj s-au realizat la preturi cuprinse intre 34.500 si 36.000 lei/actiune. Pretul mediu a pierdut 1,8% fata de ziua precedenta. Valoarea transferurilor a fost de 78 milioane de lei.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au pierdut inca 1,2% fata de cotatia anterioara. Pe parcursul zilei, pretul actiunilor Argus a coborat pana la 275.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor s-a mentinut la un nivel redus fata de o zi obisnuita de tranzactionate. Titlurile transferate au totalizat doar 33 milioane de lei.
In singura tranzactie cu actiunile societatii de comert cu amanuntul Alcom Galati s-a tranferat un pachet reprezentand 4% din capitalul acesteia. Transferurul s-a realizat la 59.726 lei/actiune, cu aproape 20% mai mult fata de ultima cotatie. APAPS este actuionarul majoritar al societatii cu o detinere de 56%, in tiomp ce omul de afaceri Catalin Chelu din Galati detine alte 23%.
La categoria I a pietei, actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au fost cele mai tranzactionate si au pierdut 3,3% fata de cotatia medie anterioara. Pretul actiunilor a coborat pana la 1.600 lei/actiune. S-au transferat actiuni in valoare de 32 milioane de lei.
Indicele RAQ-I al companiilor de la categoria I a pierdut 1,3% fata de ziua anterioara, iar RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate a coborat cu 0,1% pana la 1.095,7 puncte. Valoarea operatiunilor de ieri de pe piata a fost de 9,9 miliarde de lei, in conditiile in care nu a fost reportata inchiderea unor oferte publice si nu s-au inregistrat tranzactii speciale.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO