Burse - Fonduri mutuale

Corectiile s-au extins ieri in piata, de sus in jos

13.12.2005, 18:44 12

Prima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost marcata de corectii pentru majoritatea actiunilor din piata, in conditiile scaderii semnificative a valorii tranzactiilor.

Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece companii de la Bursa, a pierdut ieri 1,2%, in timp ce indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, s-a depreciat cu 0,8%. Valoarea tranzactiilor a coborat ieri sub 10 milioane de euro, semn ca apetitul investitorilor pentru achizitii s-a mai domolit.

"Evolutia pietei arata ca, neavand certitudine cu privire la modificarea Codului fiscal, o parte dintre investitori au inceput sa-si marcheze din timp profiturile. Pe de alta parte, cei care cumpara in aceasta perioada, asteapta probabil aplicarea ultimei formule facute publice a Codului fiscal", a declarat Valentin Ionescu, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

Pe de alta parte, brokerii spun ca scaderea rulajelor la Bursa in ultimele sedinte de tranzactionare ale anului este un lucru firesc. "Ne apropiem de sfarsitul anului si, teoretic, volumele de tranzactionare ar trebui sa mai scada", a aratat Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest. "Investitorii incep deja sa se gandeasca la ce vor face de sarbatori."

In afara de adoptarea Codului fiscal, doar anuntul castigatorului in cursa pentru privatizarea BCR si a pretului oferit de acesta ar mai putea crea agitatie in piata in acest sfarsit de an.

"Probabil ca SIF-urile isi vor incheia povestea in acest an o data cu anuntul final privind privatizarea BCR. Eu ma astept ca in urma acestui anunt sa vedem corectii pe SIF-uri", a spus Valentin Ionescu.

De altfel, SIF-urile au intrat de circa o saptamana intr-o perioada de stagnare, in lipsa unor stiri noi pe piata care sa mai agite evolutia acestora. In sedinta de ieri, actiunile a patru din cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat scaderi.

Pe Bursa Electronica RASDAQ, ieri a fost liniste. Valoarea tranzactiilor a coborat la 0,84 milioane de lei (0,23 milioane de euro), iar principalii indici ai pietei au inregistrat deprecieri. Cele mai importante scaderi le-au inregistrat emitentii de la Categoria I, unde 5 din cele 8 companii tranzactionate au inchis sedinta pe minus. Cele mai mari tranzactii s-au derulat ieri cu actiunile producatorului de corpuri ceramice Ceramica Iasi si cu titlurile companiei de asigurari Asirom Bucuresti.



Actiunile Petrom au pierdut ieri 2,2%, dand tonul corectiilor din piata, semn ca unii investitori si-au marcat profiturile dupa cresterile semnificative din ultima perioada. Cu un rulaj de 6,3 mil. lei (1,7 mil. euro), titlurile companiei petroliere au fost cele mai tranzactionate ieri, inchizand sedinta la minimul zilei, de 0,48 lei/actiune. "Actiunile Petrom nu au rezistat peste pragul de 0,5 lei/actiune, iar conform analizei tehnice, cotatia lor se va stabiliza undeva sub acest prag. Rezultatele financiare raportate justifica un trend pozitiv, insa pentru aceasta este necesar ca si vanzatorii din ultima perioada sa termine de vandut", a declarat Valentin Ionescu, directorul de tranzactionare al Euro Invest Vision.



Titlurile SIF Moldova au inregistrat ieri cea mai mare coborare dintre SIF-uri, 1,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 2,15 lei/actiune. Lipsa de informatii noi, care sa determine noi cresteri ale titlurilor SIF, i-a determinat pe unii dintre investitorii sa-si marcheze profiturile in ultima perioada. "SIF-urile au inceput sedinta frumos, cu cresteri usoare venite probabil in urma informatiilor privind aprobarea proiectului de privatizare a BCR. Aceste informatii nu au adus insa nimic nou, astfel ca SIF-urile au coborat pe final. Investitorii continua sa astepte anuntul final privind pretul platit pentru privatizarea BCR", a aratat Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest.



Actiunile Bancii Comerciale Carpatica s-au numarat printre putinele care au inchis sedinta de ieri in crestere. Titlurile bancii s-au apreciat ieri cu 1,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,555 lei/actiune. "Banca Carpatica ramane in continuare cea mai supraevaluata dintre cele trei banci listate. Desi au crescut mai putin in 2005 si rezultatele au fost mai slabe comparativ cu ale celorlalte banci", considera Molnar. "Carpatica are ca atu faptul ca este mai mica si se poate dezvolta mai rapid. Pe de alta parte, pachetul majoritar este detinut de o singura persoana fizica, ceea ce poate influenta negativ procesul decizional", afirma Valentin Ionescu.



Actiunile Impact revin astazi la tranzactionare, dupa ce au fost suspendate pentru desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor. Actionarii Impact au aprobat fuziunea cu firma Delta Holding Building Real Estate, care detine mai multe terenuri in zona de nord a Bucurestiului, precum si caracteristicile viitoarei emisiuni de obligatiuni. Aceasta va avea o valoare cuprinsa intre 6 si 12 mil. euro si se va realiza prin oferta publica si nu prin plasament privat cum se stabilise anterior. Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Impact a fost de 0,44 lei/actiune. Actiunile Impact au stagnat in acest an, nereusind decat o apreciere modesta de 1%, daca luam in considerare si majorarea de capital din acest an.



Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au pierdut ieri 1%, inchizand la cotatia de 2,87 lei/actiune. Investitorii nu au manifestat un interes deosebit pentru aceste actiuni in ciuda faptului ca ieri a fost ultima zi in care puteau cumpara pentru a putea participa la majorarea de capital care se va derula in ianuarie anul viitor. Argus isi va majora capitalul social cu 6,7 milioane de lei (1,8 mil. euro) si va oferi actionarilor 1,4 actiuni gratuite pentru fiecare 10 actiuni detinute. "Evolutia modesta a actiunilor Argus se explica atat prin rezultatele slabe obtinute in acest an, cat si prin faptul ca societatea nu a fost inca preluata de un investitor puternic", a aratat Valentin Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO