Burse - Fonduri mutuale

Continua goana dupa actiunile SIF

05.09.2000, 00:00 53



Valoarea totala a trasferurilor incheiate ieri a atins 3,6 miliarde de lei, iar operatinile de vanzare - cumparare incheiate cu actiunile emise de Societatile de Investitii Financiare (SIF), in valoare de de 1,6 miliarde de lei, au reprezentat din nou o parte importanta a totalului zilei.

Indicele BET s-a apreciat cu 5,97 puncte, ajungand la valoarea de 481,14 puncte, cresterea fata de sedinta de ieri fiind de 1.26 procente, in conditiile in care Alro Slatina a fost in continuare oprita de la tranzactionare.

Majoritatea actiunilor cotate la categoria SIF au inregistrat ieri cresteri ale preturilor de referinta, numai SIF Muntenia incheind sedinta la acelasi pret inregistrat cu o sedinta in urma.

Cea mai tranzactionata actiune dintre SIF-uri a fost Transilvania, titlu pentru care s-au incheiat transferuri in valoare de 720 milioane de lei, pe fondul unei cresteri a pretului de referinta cu doar 1,7% pana la 590 lei/actiune.

SIF Transilvania a fost urmata, in functie de valoarea transferurilor, de actiunile SIF Oltenia, pentru care au fost incheiate operatiuni de vanzare - cumparare in valoare de 342 milioane de lei. Actiunile SIF Oltenia au urcat cu 3,2% pana la 432 lei/actiune.

Cea mai importanta apreciere la aceasta categorie a fost inregistrata de actiunile SIF Banat - Crisana, care au urcat cu 4,1% pana la 510 lei/actiune.

SIF Moldova a urcat cu 1,1% pana la 370 lei/actiune.

Cea mai tranzactionata societate la prima categorie a fost tot Terapia Cluj, titlu cu care au fost incheiate tranzactiilor in valoare de 436 milioane de lei. Pretul mediu al actiunilor Terapia a urcat pana la 1.320 lei/actiune, nivel cu 2% mai ridicat fata de cel inregistrat in sedinta precedenta.

La inchidere, actiunile Terapia erau cotate la 1.340 lei/actiune. De remarcat este insa, spun traderii, volumul de actiuni Terapia tranzactionat in piata Regular, care a fost destul de mare: 330.000 actiuni.

La categoria a II-a tranzactiile cu actiuni Carmetaplast Deva au totalizat 612 milioane de lei, pretul de referinta al acestor actiuni stabilindu-se la 25.000 lei/actiune, nivel in crestere cu 2% fata de sedinta anterioara.

Cel mai mare pachet tranzactionat in piata a fost de 21.500 actiuni, la un pret de 25.000 lei/actiune. Volumul total al operatiunilor de vanzare - cumparare realizat la Sicomed a fost de 450 milioane de lei, tranzactiile executandu-se in medie la 1.950 lei/actiune.

Piata Rasdaq a inceput saptamana cu o sedinta in care valoarea transferurilor a fost de numai 2,3 miliarde lei, in scadere cu peste sase miliarde fata de inchiderea de vineri. Indicele Compozit Rasdaq-C a atins o valoare de 701,55 puncte, in scadere cu 0,15% fata de sedinta precedenta.

Actiunile Comcereal Satu-Mare au fost tranzactionate in valoare totala de 791 milioane de lei, aceasta fiind ieri cea mai cautata societate din piata. Pretul unei actiuni a fost stabil, la 950 lei, fapt caracteristic tranzactiilor de tip cross. Cu toate acestea, fata de sedinta de vineri, pretul mediu al acestor actiuni a inregistrat cea mai mare crestere, de 171%.

In topul celor mai tranzactionate titluri au urmat actiunile Alprom Slatina, care au fost transferate la preturi situate intre 25.000 lei/actiune si 24.000 lei/actiune, nivel mentinut pana la inchidere.

Desi acum mai putin de doua saptamani Guvernul a aprobat un proiect de hotarare privind aprobarea strategiei de privatizare a societatilor Alro si Alprom Slatina, in care acesta sugera o privatizare simultana a societatilor Alro si Alprom, insa fara a initia in prealabil un proces de fuziune, speculatorii par a mai spera inca in aceasta varianta de privatizare, fapt reflectat de cresterea vizibila, incepand din august, a volumului tranzactiilor incheiate cu aceste titluri.

Ieri, valoarea totala a operatiunilor de vanzare-cumparare incheiate cu aceste actiuin a fost de 124 milioane de lei.

Cu actiunile Generalcom Bucuresti a fost incheiata o singura tranzactie la pretul de 5.200 lei/actiune, in valoare de 78 milioane lei.

Datorita valorilor reduse realizate de societati, titlul Neptun-Olimp a reusit sa intre in top 10 cu un volum de numai 954 actiuni, al caror pret a variat intre 71.000 lei/actiune si 79.500 lei/actiune, in valoare de 71 milioane de lei.

In sedinta de ieri a fost raportata incheierea unei tranzactii speciala, pentru 700.000 actiuni ale societatii Dambovita Morarit Panificatie Bucuresti.

A fost consemnata si o tranzactie speciala realizata cu un numar de 700.000 actiuni Dambovita Morarit-Panificatie Bucuresti in valoare de 70 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO