Burse - Fonduri mutuale

Companiile din sectorul farmaceutic au reintrat in atentia investitorilor

Companiile din sectorul farmaceutic au reintrat in atentia investitorilor

Click pentru imaginea marita

15.10.2007, 20:53 24

Actiunile companiilor producatoare si distribuitoare de medicamente au intrat in atentia investitorilor de pe Bursa in ultima perioada, datorita tranzactiilor mari derulate cu actiunile acestora, dar si a cresterilor semnificative inregistrate in acest an.
Titlurile distribuitorilor de medicamente Pharmapharm Cluj-Napoca (NAFA) si Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) au facut saptamana trecuta obiectul unor tranzactii de aproape 60 mil. lei (18 mil. euro).
Daca in cazul Pharmapharm a fost vorba despre transferul pachetului majoritar de 95,78% din actiuni printr-un deal de 45 mil. lei (13,5 mil. euro), la Remedia actionarul majoritar a vandut un pachet semnificativ de actiuni pentru a permite intrarea in actionariat a unor fonduri de investitii. Prin aceasta miscare, distribuitorul de medicamente cu sediul in Deva si-a majorat free-float-ul si a atras in actionariat un grup de fonduri de investitii care-i vor permite sa-si finanteze mai usor dezvoltarea.
Valentin Tarus, actionarul majoritar al Remedia, a fost raportat ca a vandut joi circa 12,2% din actiunile companiei in cadrul unor tranzactii de 10 mil. lei (3 mil. euro). Tarus Media, firma controlata tot de catre Valentin Tarus, a vandut, de asemenea, un pachet de circa 2,1% din Remedia pentru 1,7 mil. lei (0,53 mil. euro). Tranzactiile s-au realizat la pretul de 7,7 lei/ actiune, aproape de maximul istoric, cumparatorii fiind un grup de fonduri straine de investitii, potrivit reprezentantilor companiei.
Vineri s-a mai realizat o tranzactie speciala cu actiunile Remedia, in valoare de 1,44 mil. lei (0,43 mil. euro), la acelasi pret de 7,7 lei/actiune. In ultima luna, actiunile Remedia au crescut cu peste 20%, iar de la inceputul anului, titlurile distribuitorului farmaceutic au crescut de peste 20 de ori.
Compania intentioneaza sa-si majoreze de zece ori capitalul social, de la 1,06 mil. lei (315.000 de euro) la 10,6 mil. lei (3,15 mil. euro), prin aporturi de capital din partea actionarilor.
Si alti distribuitori de medicamente care deruleaza majorari de capital au intrat in ultima perioada in vizorul investitorilor. Printre acestia se numara Iassyfarm (IAFR), care va realiza o majorare de capital cu 3 mil. lei (0,9 mil. euro), si Dornafarm (DOFA), care intentioneaza sa faca atat o majorare de capital cat si o fuziune.
Dintre titlurile producatorilor de medicamente, cele mai tranzactionate au fost in ultimele doua luni actiunile Biofarm Bucuresti (BIO). Acestea au atras in ultima perioada investitorii prin majorarile de capital derulate, dar si prin cresterile de pret inregistrate pe fondul corectiei generalizate a pietei din august si septembrie.
Compania deruleaza o majorare de capital cu aporturi in numerar ale actionarilor, dupa ce a finalizat o majorare de capital cu actiuni gratuite.
Dupa trecerea datei de referinta pentru participarea la majorarea de capital, actiunile Biofarm s-au corectat mai putin decat indicau calculele matematice, reluandu-si apoi trendul ascendent.
De la inceputul lunii, actiunile Biofarm au crescut cu aproape 9%.
Principalul cumparator pe Biofarm a fost in ultimele luni SIF Oltenia, care si-a majorat participatia in cadrul companiei la peste 15%. SIF Moldova si SIF Banat-Crisana detin la randul lor pachete de cate 10% din Biofarm.
Actiunile producatorului de medicamente au oferit investitorilor un randament de peste 100%, luand in calcul cele doua majorari de capital derulate in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO