Burse - Fonduri mutuale

Companiile de constructii reconfirma statutul de vedete pe RASDAQ

Companiile de constructii reconfirma statutul de vedete pe RASDAQ

Click pentru imaginea marita

12.10.2007, 18:46 25

Firmele de constructii SCT Bucuresti (SCTB) si Transilvania Constructii (COTR) din Cluj s-au numarat printre principalele performere pe bursa RASDAQ in ultimele doua saptamani, evolutie care a facut ca valoarea de piata cumulata a celor doua companii sa ajunga la 135 mil. euro.
Titlurile altor doua companii de constructii Comnord Bucuresti (COSC) si Cominco Bucuresti (COBS) au atins, de asemenea, noi maxime istorice in ultimele saptamani.
Comnord este una dintre cele mai mari companii de pe RASDAQ, cu o capitalizare de peste 300 mil. euro
Actiunile SCT Bucuresti au castigat circa 70% numai in ultimele doua saptamani, dupa ce in acest an aceste titluri s-au apreciat de peste 40 de ori, capitalizarea companiei cifrandu-se la 61 mil. euro.
De cealalta parte, actiunile Transilvania Constructii au inregistrat o crestere de 37% de la inceptul acestei luni, valoarea de piata a companiei ajungand in acest moment la 73 mil. euro.
Avansul cotatiei acestor titluri, de peste 13 ori in 2007, i-a facut milionari in euro pe principalii actionari ai companiei.
Astfel, participatiile lui Mircea Timofte si Gabrielei Timofte, presedintele si respectiv vicepresedintele companiei clujene de constructii Transilvania Constructii (COTR), care detin fiecare cate un pachet de circa 30,5% din companie, valoreaza pe Bursa peste 45 mil. euro.
Cei doi au ajuns sa controleze in mod direct societatea, dupa ce la finele lunii trecute a fost inregistrat la Depozitarul Central transferul actiunilor detinute de Asociatia Salariatilor (PAS) in contul membrilor acesteia.
Din pachetul de 67,5% detinut anterior de Asociatia Salariatilor, o participatie de 30,55% a revenit lui Mircea Timofte, iar Gabriela Timofte a primit un pachet similar de 30,5% din actiunile Transilvania Constructii.
Cresterile din ultimele saptamani ale actiunilor celor doua companii au fost alimentate de apetitul tot mai mare al investitorilor pentru actiunile companiilor de constructii, in conditiile in care acestea au raportat rezultate foarte bune in ultima perioada.
In primele sase luni, afacerile SCT Bucuresti a obtinut un profit net de 2,9 mil. euro (9,6 mil. lei), de la unul aproape nesemnificativ in perioada similara din 2006, pe fondul unor afaceri in crestere de peste cinci ori, la 20,5 mil. euro (67,9 mil. lei). SCT Bucuresti este controlata de Compania de Constructii in Transporturi (CCCF) Bucuresti, cu 82% din actiuni.
In aceeasi perioada, afacerile Transilvania Constructii au avansat de 2,4 ori, la 9,9 mil. euro (32,8 mil. lei), iar profitul net a urcat de peste 15 ori, la 2,2 mil. euro (7,5 mil. lei), indicatori apropiati de cei bugetati la inceputul anului.
Transilvania Constructii este una dintre societatile desprinse la finele lui 1999 din fostul Trust de Constructii si Instalatii (TCI), alaturi de alte sase societati, precum Napoca Constructii, cotata in prezent pe piata RASDAQ sub simbolul NAPO, Grup 4 Instalatii, Somes Balastiere, Ruttrans, Samus Constructii si Drumuri Poduri Apolodor.
Potrivit lui Horea Birlea, directorul general al companiei, printre principalele proiecte derulate de Transilvania Constructii in prima parte a acestui an sunt imobilele de birouri de pe stazile Dorobanti si 21 Decembrie din Cluj.
In prezent, cele mai importante proiecte aflate in executie sunt lucrarile de la Stadionul echipei de fotbal CFR Cluj-Napoca, care are termen de finalizare in luna mai anul viitor si mai multe blocuri de locuinte ale unui investitor spaniol, cu termene de executie de circa 8-12 luni.
Transilvania Constructii si-a bugetat pentru acest an un profit net de 3,5 mil. euro (12 mil. lei), de 3,8 ori mai ridicat decat cel realizat in 2006, si afaceri mai mari cu 45%, de 14,8 mil. euro (50 mil. lei).
Compania detine un parc logistic format din doua depozite noi si cinci hale modernizate sau in curs de modernizare, in suprafata totala de 53.000 de metri patrati, pe care compania intentioneaza sa-l extinda.
La inceputul anului, actionarii Transilvania Constructii au aprobat achizitia a doua terenuri pentru suma de aproape 2,5 mil. euro, unul dintre acestea in suprafata de 72.000 de metri patrati, situat in cartierul Someseni din Cluj.
"Suplimentarea cu patru milioane de euro a bugetului de investitii s-a facut pentru achizitia de echipamente. In total pentru acest an estimam investitii de circa 8 milioane de euro", spune Horea Birlea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO