Burse - Fonduri mutuale

Cocor ar putea să emită obligaţiuni ca să-şi plătească creditul la BCR

Autor: Adrian Ionut Cojocar

24.03.2011, 23:48 74

Conducerea Cocor Bucureşti (COCR), compania care deţinecomplexul comercial cu acelaşi nume din centrul Capitalei,intenţionează să-şi refinanţeze creditul ipotecar în valoare de17,8 mil. euro contractat în 2009 de la BCR cu obligaţiuni peaceeaşi perioadă, de 10 ani, conform companiei.

Dacă se va realiza, aceasta ar putea fi prima emisiunecorporatistă de obligaţiuni de pe plan local realizată de ocompanie nefinanciară în ultimii 6 ani.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti (IMP) a emis în anul2005 obligaţiuni în valoare de 38,7 mil. lei

(9,1 mil. euro) însă pe o perioadă mai scurtă, acestea fiindrambursate la începutul anului 2009. "Am avut discuţii şi cu BCRprivind intermedierea obliga­ţiunilor, dar nu am ales încă unintermediar, aceasta este însă ultima problemă.

Oferta de obliga­ţiuni nu trebuie să fie neapărat publică, potsă fie şi doi, trei, patru investitori care să o acopere, inclusivbănci după modelul obligaţiunilor municipale pentru căobli­gaţiunile vor fi garantate cu ipo­­tecă", a declarat DanBăr­bulescu, preşe­din­tele Cocor Bucureşti.

El crede că emiterea de obligaţiuni publice care să fie listatela Bursă este costisitoare şi nu avantajează compania. Cei maimulţi antreprenori evită să realizeze oferte publice deobliga­ţiuni din cauza costurilor adiţionale cu publicitatea şicele necesare procesului de listare a lor pe piaţă.

Cocor a contractat în luna octombrie din 2009 un credit ipotecarîn valoare de 18 mil. euro de la BCR pe zece ani la o dobândă cu4,25% peste EURIBOR (dobânda interbancară la euro) la şase luni învederea modernizării centrului comercial din apropierea PieţeiUnirii care a costat compania circa 24 mil. euro.

"Un avantaj al obligaţiunilor este că banca percepe o taxă de 2% larefinanţarea creditului pe care-l avem şi singurul mod derefinanţare din surse atrase pentru a evita taxa este emiterea deobliga­ţiuni. Tototdată, în acest caz banca nu mai trebuie sădepună nivelul obligatoriu de rezervă la BNR şi costul de finanţarescade. Un alt avantaj al obligaţiunilor este că principalul seplăteşte la sfârşitul perioadei şi societatea îşi permite săplăteas­că o dobândă mai mare (în prezent compania plăteşte înfiecare an atât dobânzi, cât şi o rată din principal - n.red.)",spune Dan Bărbulescu.

În prezent conducerea Cocor se aşteaptă ca dobânzile pe piaţaeuropeană să urmeze un trend ascendent şi vrea să opteze pentru odobândă fixă.

Ca alternativă la emiterea de obligaţiuni cu cupon fix, companiamai are în vedere şi transformarea creditului deja contractat laBCR cu dobândă variabilă într-unul cu dobândă fixă prin încheiereacu banca a unui contract adiţional de tip swap pe ratadobânzii.

BCR a prezentat conducerii Cocor mai multe opţiuni de finanţareîn care arată că dacă compania ar contracta în acest momentcreditul ipotecar cu dobândă variabilă, l-ar lua la o dobândă cu 1%mai mare decât nivelul actual, respectiv o dobândă la nivelulEuribor la şase luni plus 5,25%.

"Suntem în negocieri cu ei şi pentru contractul de hedging, darvrem să obţinem condiţii mai favorabile, dacă nu rămâne variantaemiterii de obliga­ţiuni. Bugetul din acest an va fi rectificat înlinie cu oferta pe care am discutat-o cu BCR de restructurarepentru a avea rata la credit mai mică în primii cinci ani decât înurmătorii cinci ani şi să se reducă cheltuielile financiare aleCocor", a precizat Dan Bărbulescu.

El mai spune că în condiţiile încheierii unui contract de swappe rata dobânzii cheltuielile financiare vor fi mai mari în primiiani însă estimează că se va reduce efortul de cash alsocietăţii.

Anul trecut, Cocor a realizat afaceri de 15,58 mil. lei (3,65mil. euro), potrivit rezultatelor publicate pe Bursă, în condiţiileîn care centrul comercial a fost redeschis la începutul luniioctombrie, după doi ani şi jumătate în care a fost închis pentrumodernizare. În trimestrul al patrulea, compania a avut afaceri de8,4 mil. lei (aproape 2 mil. euro), de peste două ori mai ridicatădecât în aceeaşi perioadă a anului precedent, dar sub nivelulbugetat de 9,1 mil. lei. Pentru acest an, Cocor şi-a bugetatafaceri de 31 mil. lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO