Burse - Fonduri mutuale

CNVM schimba regulile pentru conducerea Bursei

CNVM schimba regulile pentru conducerea Bursei
24.09.2009, 17:45 19

Consiliul de AdministraTie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB)ar trebui sa fie alcatuit in majoritate din administratoriindependenti, iar membrii din CA al Bursei nu vor putea sa detinafunctii similare si la Depozitarul Central sau Casa Romana deCompensatie, potrivit unui proiect de dispunere de masuri initiatde Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Majoritatea membrilor consiliului de administratie al unuioperator de piata/sistem sau al unui depozitar central trebuie safie independenti in sensul art. 138^2 din Legea nr. 31/1990 privindsocietatile comerciale, republicata, cu modificarile sicompletarile ulterioare", se arata in proiectul publicat pe site-ulCNVM.

Conform Legii 31, administratorul independent nu trebuie sa fiesau sa fi fost in ultimii cinci ani director al companiei, nutrebuie sa fie salariat al unei societati controlate de companiesau care are relatii de afaceri cu compania si nici actionarsemnificativ. Cum toate societatile de brokeraj de pe piata aurelatii de afaceri cu Bursa, asta ar insemna ca administratoriiindependenti ai bursei nu vor putea fi angajati sau administratoriai unor societati de brokeraj.

Pe baza acestei definitii, niciunul dintre membrii actuali aiConsiliului de Administratie al BVB nu este independent, ceea ce arinsemna ca cinci dintre cei noua membri ar trebui sa fie schimbatiin cazul in care proiectul va fi adoptat in forma actuala.

"In primul rand intentia noastra a fost aceea de aliniere lacodul de guvernanta corporativa, prevederile acestuia nefiindrespectate pentru ca nu sunt cunoscute. In orice caz, nu o sainterzicem brokerilor sa faca parte din consiliul Bursei pentru canu le putem interzice actionarilor acest drept", spune MihaiChetreanu, comisar CNVM. Proiectul CNVM doreste sa interzica uneipersoane fizice de a fi membru in Consiliul de Administratie (CA)la mai mult de doua entitati, precum si interzicerea membrilor dinCA al unui operator de piata sa detina aceeasi functie in cadrulconsiliului de administratie al unui Depozitar Central, Casa deCompensare sau Fond de Compensare a Investitiilor. In plus, membriiConsiliului de Administratie al unui Depozitar Central nu pot fimembri in CA al unei societati admise la tranzactionare pe o piatareglementata sau al unei case de compensare.

Rares Nilas, presedintele casei de brokeraj BT Securities, careeste membru atat in consiliul Bursei, cat si in cel alDepozitarului Central, spune ca nu au fost publicate fundamenteleacestui proiect.

"Codul de guvernanta corporativa, daca ar fi sa-l luam strictdin punct de vedere legal, este destinat societatilor deschisepentru o imbunatatire a relatiei acestora cu investitorii, si nusocietatilor inchise. Incerc sa inteleg cu ce ar putea ajuta unastfel de proiect Bursa sau Depozitarul, precum si fundamentelecare au dus la redactarea acestui raport. In trei ani si jumatatenu au existat niciun fel de probleme", spune Nilas.

Prevederile proiectului redactat de CNVM ar putea afecta sipiata derivatelor de la Sibiu, in conditiile in care Consiliul deAdministratie al operatorului este identic cu cel al Casei deCompensatie.

"Consiliul Sibex este acelasi cu al Casei de Compensatie. Dacaproiectul va deveni lege, vom respecta prevederile acestuia.Sibex-ul are autorizate in momentul de fata si Depozitarul, si Casade Compensatie. Probabil ca ar fi mai bine ca fiecare sa aibapropriul consiliu de administratie. Daca fiecare consiliu arcontine cate cinci membri, atunci cred ca 15 membri in conducereaorganismelor Sibex ar duce la mai multe idei si la o stimulare sidezvoltare a pietei", spune Teodor Ancuta, presedintele Sibex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO