CNVM schimba regulile pentru conducerea Bursei

Autori: Andrei Chirileasa , Rares Jitianu 24.09.2009

Consiliul de AdministraTie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar trebui sa fie alcatuit in majoritate din administratori independenti, iar membrii din CA al Bursei nu vor putea sa detina functii similare si la Depozitarul Central sau Casa Romana de Compensatie, potrivit unui proiect de dispunere de masuri initiat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Majoritatea membrilor consiliului de administratie al unui operator de piata/sistem sau al unui depozitar central trebuie sa fie independenti in sensul art. 138^2 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul publicat pe site-ul CNVM.

Conform Legii 31, administratorul independent nu trebuie sa fie sau sa fi fost in ultimii cinci ani director al companiei, nu trebuie sa fie salariat al unei societati controlate de companie sau care are relatii de afaceri cu compania si nici actionar semnificativ. Cum toate societatile de brokeraj de pe piata au relatii de afaceri cu Bursa, asta ar insemna ca administratorii independenti ai bursei nu vor putea fi angajati sau administratori ai unor societati de brokeraj.

Pe baza acestei definitii, niciunul dintre membrii actuali ai Consiliului de Administratie al BVB nu este independent, ceea ce ar insemna ca cinci dintre cei noua membri ar trebui sa fie schimbati in cazul in care proiectul va fi adoptat in forma actuala.

"In primul rand intentia noastra a fost aceea de aliniere la codul de guvernanta corporativa, prevederile acestuia nefiind respectate pentru ca nu sunt cunoscute. In orice caz, nu o sa interzicem brokerilor sa faca parte din consiliul Bursei pentru ca nu le putem interzice actionarilor acest drept", spune Mihai Chetreanu, comisar CNVM. Proiectul CNVM doreste sa interzica unei persoane fizice de a fi membru in Consiliul de Administratie (CA) la mai mult de doua entitati, precum si interzicerea membrilor din CA al unui operator de piata sa detina aceeasi functie in cadrul consiliului de administratie al unui Depozitar Central, Casa de Compensare sau Fond de Compensare a Investitiilor. In plus, membrii Consiliului de Administratie al unui Depozitar Central nu pot fi membri in CA al unei societati admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau al unei case de compensare.

Rares Nilas, presedintele casei de brokeraj BT Securities, care este membru atat in consiliul Bursei, cat si in cel al Depozitarului Central, spune ca nu au fost publicate fundamentele acestui proiect.

"Codul de guvernanta corporativa, daca ar fi sa-l luam strict din punct de vedere legal, este destinat societatilor deschise pentru o imbunatatire a relatiei acestora cu investitorii, si nu societatilor inchise. Incerc sa inteleg cu ce ar putea ajuta un astfel de proiect Bursa sau Depozitarul, precum si fundamentele care au dus la redactarea acestui raport. In trei ani si jumatate nu au existat niciun fel de probleme", spune Nilas.

Prevederile proiectului redactat de CNVM ar putea afecta si piata derivatelor de la Sibiu, in conditiile in care Consiliul de Administratie al operatorului este identic cu cel al Casei de Compensatie.

"Consiliul Sibex este acelasi cu al Casei de Compensatie. Daca proiectul va deveni lege, vom respecta prevederile acestuia. Sibex-ul are autorizate in momentul de fata si Depozitarul, si Casa de Compensatie. Probabil ca ar fi mai bine ca fiecare sa aiba propriul consiliu de administratie. Daca fiecare consiliu ar contine cate cinci membri, atunci cred ca 15 membri in conducerea organismelor Sibex ar duce la mai multe idei si la o stimulare si dezvoltare a pietei", spune Teodor Ancuta, presedintele Sibex.