Burse - Fonduri mutuale

CNVM investigheaza un comunicat eronat al Impact

25.09.2006, 19:52 36

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a autosesizat in legatura cu o posibila incalcare a reglementarilor care guverneaza piata de capital, dupa ce compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a transmis investitorilor saptamana trecuta informatii eronate in legatura cu castigarea unei licitatii la Cluj.
"In prezent se desfasoara o analiza preliminara asupra a ceea ce s-a intamplat. Comisia s-a autosesizat in acest caz", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.
Conform legislatiei pietei de capital, diseminarea de informatii care induc in eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea stirilor false sau care induc in eroare, este considerata manipulare a pietei de capital.
Impact a anuntat miercuri ca a castigat o licitatie la Cluj pentru constructia unui cartier de locuinte. Comunicatul a precedat la cateva minute o stire Mediafax in care presedintele companiei, Dan Ioan Popp, declara acelasi lucru.
A doua zi dupa transmiterea comunicatului actiunile Impact au urcat cu 3%, pana la 0,5050 lei/actiune, fiind posibil ca la baza cresterii sa stea informatiile publicate de companie.
Mai mult, unul dintre membrii conducerii companiei, Romulus Posteuca, a vandut pe Bursa un pachet de actiuni intre momentul aparitiei comunicatului eronat si cel al corectiei publicate de companie dupa inchiderea sedintei bursiere.
Joi seara Impact a precizat ca de fapt a ramas in licitatie impreuna cu o alta firma pentru constructia cartierului, dar ca are o pozitie "favorabila" in competitie. Ulterior, in sedinta de vineri actiunile Impact au avut o evolutie stabila, ramanand la acelasi pret ca joi.
"Ce putem sa spunem mai mult decat ca regretam. E vina noastra ca nu am reusit sa comunicam in mod eficient. Probabil o sa ne angajam un consultant", a declarat Popp. El nu a dorit sa faca alte comentarii.
Bursa de Valori analizeaza de asemenea situatia creata de comunicatul gresit. "Bursa incearca sa se clarifice asupra a ceea ce s-a intamplat si deocamdata se analizeaza situatia. Nu este insa responsabilitatea Bursei sa stabileasca daca s-a incalcat vreo prevedere legala", a declarat directorul Bursei, Stere Farmache.
Impact a explicat intr-un comunicat transmis vineri Bursei de Valori ca principala cauza a erorii este graba de a transmite un comunicat privind licitatia de la Cluj inainte de aparitia unei stiri pe acest subiect pe fluxul agentiei Mediafax. Conform legislatiei pietei de capital, o companie este obligata sa faca publica de indata orice informatie privilegiata pe care a dezvaluit-o unei persoane din exteriorul companiei.
Desi de-a lungul timpului au mai existat cazuri in care companiile au publicat comunicate sau date financiare gresite pe care le-au corectat ulterior, din informatiile existente pe piata este prima data cand Bursa si CNVM se autosesizeaza in legatura cu transmiterea de informatii false catre investitori.
Ultima tranzactie de vineri cu actiuni Impact s-a realizat la 0,505 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de circa 140 de milioane de euro. Principalul actionar al Impact este Ioan Popp, care detine aproximativ o treime din actiuni.

Filmul evenimentelor
20 sept. 12:49 Bursa de Valori publica un comunicat al Impact, conform caruia primaria Cluj a ales Impact SA ca partener privat pentru construirea unui cartier in Cluj.
20 sept. 12:52 Mediafax publica o stire in care presedintele companiei, Ioan Popp, este citat cu informatia ca Impact a castigat un proiect de 280 mil. euro la Cluj.
21 sept. 10:15-14:15 Romulus Posteuca, membru in conducerea companiei, vinde actiuni Impact in valoare de 24.000 de euro, pe fondul unei cresteri de 3% a cotatiei.
21 sept. 17:31 Impact rectifica comunicatul initial precizand ca de fapt a ramas in competitie cu o alta firma pentru constructia cartierului de la Cluj, dar ca are o pozitie "favorabila" in cadrul licitatiei.
22 sept. CNVM si Bursa de Valori se autosesizeaza in legatura cu posibila existenta a unor abateri de la reglementarile Bursei si de la legislatia pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO