Burse - Fonduri mutuale

CNVM da liber la vanzarile in lipsa

09.03.2010, 23:00 25

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobatregulamentul privind utilizarea sistemului conturilor globale peBursa, precum si operatiunile de imprumut de actiuni si vanzari inlipsa, care sunt cerute insistent de brokeri de cativa ani.

Vanzarile in lipsa (short selling) ar oferi posibilitateainvestitorilor sa obtina castiguri si in perioade de scadere apietei. Ei vor putea imprumuta actiuni de la brokeri sau de la altiinvestitori pe care sa le vanda si apoi sa le rascumpere la preturimai mici pentru a le inapoia, castigand astfel din scadereapretului pe Bursa. De asemenea, imprumutul de actiuni ar permitedeblocarea actiunilor care sunt imobilizate in prezent in conturileunor investitori si cresterea lichiditatii din piata, spunbrokerii.

Imprumutul de actiuni si vanzarile in lipsa nu vor fidisponibile pentru toate actiunile listate, in prima faza, ci doarpentru cele care vor fi alese de Bursa de Valori Bucuresti.

Noul regulament mai permite Bursei sa extinda tranzactionareaprin conturi globale, posibila in prezent doar pentru actiunileErste Bank, la nivelul intregii piete. Sistemul conturilor globalear simplifica operatiunile derulate pe Bursa de firmele debrokeraj, in special in relatia cu investitorii institutionali.

Cititi mai mult pe www.zf.ro despre noutatile si avantajele pecare le aduce noul regulament si ce spun brokerii si actoriipietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO