Burse - Fonduri mutuale

CNVM da liber la adrenalina: actiunile vor varia cu ±40%

CNVM da liber la adrenalina: actiunile vor varia cu ±40%

Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB

17.08.2009, 00:00 23

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat la finele saptamanii trecute extinderea limitelor de variatie a actiunilor de la Bursa de la plus/minus 15% la plus/minus 40%, extinderea urmand sa se efectueze in etape succesive.

Conform Bursei de Valori, prima extindere vizeaza o crestere a limitei de variatie de la 15% la 25%, a doua etapa de extindere va permite actiunilor sa fluctueze cu pana la 35%, in vreme ce ultima extindere va oferii cotatiilor posibilitatea de a varia cu pana la 40% fata de pretul de referinta. Confom Bursei, modificarile aduse codului BVB vor intra in vigoare in cel putin 15 zile lucratoare.

Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca scopul extinderii limitelor de variatie a actiunilor este acela de a fluidiza tranzactionarea.

"Practic, se doreste fluidizarea tranzactiilor in momentele in care apar evenimente neprevazute pentru un anumit emitent sau pentru situatiile in care piata decoleaza sau, dimpotriva, plonjeaza. Initial discutia a fost pentru extinderea limitelor de variatie pentru actiunile din indicele BET, insa intentia este aceea de a acoperi toata piata. Decizia din prezent nu stiu daca se aplica doar actiunilor din BET sau se aplica la nivelul intregii Burse", spune Manaila.

Acesta spune ca exista totusi plangeri privind extinderea limitelor de variatie din cauza riscurilor purtate de instrumentele derivate, care vor creste.

"Probabil ca limitele de variatie vor fi decise de conducerea Bursei de Valori in timpul sedintelor de tranzactionare. In orice caz, extinderea limitelor de variatie nu este o informatie foarte importanta, pentru ca nu o sa sara de luni piata cu 40%. Aceasta decizie a fost luata pentru cazurile exceptionale si o sa intalnim mai rar in practica actiuni care sa varieze atat de mult", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

"In toate tarile exista posibilitatea ca actiunile sa varieze mult, riscurile purtate de instrumentele derivate fiind administrate intr-un fel sau altul. Nu cred ca ar trebui ca noi sa amanam extinderea limitelor de variatie, pentru ca unii nu doresc sa-si asume riscuri mai mari", concluzioneaza Manaila.

CNVM a aprobat, pe langa extinderea limitelor de variatie, si introducerea ordinelor de tipul "Stop" si "If Touched", care vor oferi investitorilor un control sporit asupra portofoliilor, precum si modificarea blocului de tranzactionare de la 100 de actiuni la 500 de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO