Burse - Fonduri mutuale

CNVM ameninta Bursa de Valori cu sanctiuni

CNVM ameninta Bursa de Valori cu sanctiuni

Bursa este somata sa-si asume supravegherea pietei de capital

04.09.2006, 19:43 10

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amenintat Bursa de Valori cu sanctiuni in cazul in care "aceasta isi mentine refuzul de a duce la indeplinire prevederile legale" cu privire la proiectul Codului bursier. Reprezentantii Bursei spun ca sunt uimiti de pozitia adoptata de CNVM.
Codul bursier este depus spre avizare la CNVM de mai bine de zece luni, Comisia solicitand Bursei sa introduca prevederi in privinta depistarii abuzului de piata, cu alte cuvinte ca Bursa sa fie raspunzatoare impreuna cu CNVM de depistarea tranzactiilor care contravin prevederilor legale.
Pe de alta parte, reprezentantii Bursei sustin ca depistarea acestor tranzactii este atributul exclusiv al Comisiei.
CNVM a mai publicat vineri o decizie prin care obliga Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de la Sibiu sa isi coreleze programul de tranzactionare, dar este neclar care Bursa trebuie sa isi modifice programul de tranzactionare - ceea ce ar putea adanci conflictul dintre CNVM si Bursa de Valori.
"Este absolut ciudat ca doua institutii sa comunice prin comunicate de presa. Saptamana trecuta am reusit sa discutam pe tema asta (a Codului bursier - n. red.). Ajunsesem la un punct comun: vom sublinia in cod faptul ca departamentul nostru specializat sesizeaza faptele prohibite pe care le observa, dar partea de investigare si de calificare drept abuz de piata nu poate apartine decat autoritatilor, in cazul de fata CNVM", a declarat Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori.
Cu toate acestea, comunicatul CNVM subliniaza faptul ca din punctul de vedere al Comisiei in privinta supravegherii pietei continua sa fie diametral opus fata de cel al Bursei.
"CNVM doreste sa sublinieze faptul ca nu va aproba proiectul codului in forma promovata de BVB si urmeaza sa impuna sanctiuni in cazul in care aceasta isi mentine refuzul de a duce la indeplinire prevederile legale", au precizat intr-un comunicat reprezentantii CNVM.
Reprezentantii Bursei spun ca pe plan international bursele nu sunt responsabile de detectarea tranzactiilor nelegale, desi colaboreaza in acest sens cu institutiile de supraveghere a pietei. "De exemplu, colegii de la Bursa din Viena, cu care colaboram, ne-au spus ca nu au atributii in ceea ce priveste detectarea abuzului de piata", spune Dan Paul, membru in Comitetul Bursei.
Unul din cazurile de posibile practici nelegale pe piata de capital, discutat tot mai des in ultima perioada, este posibilitatea de influentare a pietei futures de la Sibiu prin ordine fictive introduse la Bursa de la Bucuresti.
Bursa de Valori a sesizat CNVM ca este posibil ca unii investitori sa incerce sa influenteze piata futures de la Sibiu, introducand ordine fictive de tranzactionare in perioada de predeschidere a Bursei de la Bucuresti - perioada de dinaintea sedintei de tranzactionare in care se pot introduce si sterge ordine de tranzactionare, dar nu se realizeaza tranzactii.
CNVM va obliga cele doua piete sa isi "coreleze" orarele de tranzactionare, conform unei decizii publicate vineri. La Sibiu se tranzactioneaza intre 9.45 si 16.00, in timp ce pe piata de la Bucuresti tranzactiile se deruleaza intre 10.15 si 14.15. Contactati de ZF, reprezentantii celor doua piete s-au declarat dispusi sa isi schimbe orarul de tranzactionare, desi decizia CNVM nu precizeaza cum trebuie cele doua piete sa se puna de acord. Sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti dureaza doar patru ore, fiind una dintre cele mai scurte din lume, iar pe de alta parte, Bursa din Sibiu s-ar putea impotrivi unei reduceri a propriului program de tranzactionare. Aceasta ar putea insemna reducerea valorii tranzactiilor de la Sibiu. Decizia CNVM ar putea duce astfel la marirea programului de tranzactionate pe piata de la Bucuresti.
Adoptarea Codul bursier reprezinta unul din ultimii pasi pentru realizarea noii arhitecturi a pietei romanesti de capital, dupa adoptarea in 2004 a unei noi legi privind piata de capital si fuziunea dintre Bursa de Valori si Bursa Electronica RASDAQ.
Codul prevede infiintarea unei piete reglementate pe care ar urma sa fie tranzactionate actiunile celor mai importante companii si doua piete alternative, pe care ar urma sa fie tranzactionate actiunile companiilor cu lichiditate scazuta si care vor avea obligatii mai reduse de transparenta.


Bursa a intrat in paine la Depozitarul Central
Bursa de Valori Bucuresti a preluat conducerea Depozitarului Central prin numirea a sase dintre cei noua membri ai Consiliului de Administratie al societatii. Depozitarul Central este institutia pietei de capital responsabila cu operatiunile posttranzactionare pentru tranzactiile derulate la Bursa, cum ar fi decontarea tranzactiilor si serviciile de registru al actionarilor. Bursa de Valori Bucuresti detine 51% din actiunile societatii aducand ca aport in natura sistemul propriu de decontare a tranzactiilor la o societate comerciala rezultata din fuziunea Regisco si a Registrului Roman al Actionarilor. Presedinte al Depozitarului Central a fost ales Sergiu Pop, presedintele societatii de brokeraj Intervam si membru in Comitetul Bursei. Alti patru membri ai Comitetului Bursei, alaturi de directorul Bursei, Stere Farmache, au fost de asemenea alesi in conducerea Depozitarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO