Burse - Fonduri mutuale

Clasamentul la zi al celor mai performante pieţe bursiere din lume. Bursele economiilor în faliment au decolat cu creşteri de 130%. România este pe locul 26

Clasamentul la zi al celor mai performante pieţe...

Autor: Roxana Pricop

29.09.2014, 20:00 599

Bursa românească este pe locul al 26-lea în lume după creşterile raportate în acest an, cu un randament de 10,4% care o plasează în faţa pieţelor mature din SUA şi Germania. Pe ultimul loc în lume este bursa de la Viena, cu un minus de 13% marcat în principal din cauza evoluţiei acţiunilor băncilor austriece cu operaţiuni şi în România.

Bursele din Argentina şi Ucraina ocupă, în mod surprin­zător, primele locuri în clasamentul celor mai performante 82 de pieţe de acţiuni din lume, cu creşteri de 132%, respectiv de 43% în acest an. Cum Argentina a intrat în default şi Ucraina e prinsă într-un conflict cu Rusia, datele arată că bursele nu au nevoie neapărat de stablitate economică şi politică pentru a creşte.

Motivele pentru care Argentina are o bursă care a decolat până pe prima poziţie în lume ar putea fi legate şi de faptul că guvernul argentinian a apelat la devalorizarea monedei pentru a se putea finanţa mai uşor (pesosul argentinian a pierdut 30% în raportul cu dolarul american) şi de inflaţia estimată la circa 40% pe an. În plus, anul viitor expiră mandatul actual al Cristinei Fernandez de Kirchner, iar investitorii pariază pe o redresare a economiei. Conflictele dintre Rusia şi Ucraina s-au văzut mai degrabă pe bursa de la Moscova, unde au fost retrageri importante de capital. Bursa rusească a scăzut cu 4,6% în acest an, evoluţie care o plasează pe locul 74 din total 82. Apropierea de Uniunea Europeană a Ucrainei ar putea fi combustibilul aprecierii bursei de la Kiev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO