Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt micii investitori care pariază pe listarea Hidroelectrica? Şofer de Bolt: Am băgat şi eu 10.000 de euro la Hidroelectrica, din cei 70.000 de euro câştigaţi la Superbet

Cine sunt micii investitori care pariază pe listarea...

Autor: Cristina Roşca

02.07.2023, 22:39 29537

Listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a atras atenţia oamenilor de rând care, în mod normal, nu „joacă” la bursă, şi asta în condiţiile în care astăzi dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în lei (6-7%) nu acoperă inflaţia care, deşi în scădere, e în continuare la un nivel record, de 10,6% în mai 2023. Spre comparaţie, la depozitele în euro, cele mai bune dobânzi bancare din piaţă variază între 2,5 şi 3,5%, fiind astfel de 3-4 ori mai mici decât inflaţia.

„Vorbiţi de Hidroelectrica?”, mă întreabă şoferul de Bolt când aude o discuţie despre acronimul pe care compania îl foloseşte la listarea la BVB (H2O).

„Am investit şi eu 10.000. Da, de euro, din cei 70.000 de euro câştigaţi facil la Superbet (cel mai mare operator de pariuri sportive din România – n.red.). De fap, întâi a jucat soţia, şi apoi şi eu. Am jucat uşor, sume mici, dar acum gata. Am avut noroc şi am decis ca o parte din bani să meargă la Hidroelectrica”, a adăugat el exact la finalul cursei şi când deja acceptase o alta (fapt ce nu mi-a oferit ocazia de a dezbate mai pe larg subiectul).

Şoferul de Bolt de astăzi este doar unul dintre micii investitori care şi-au îndreptat atenţia către cel mai mare IPO de până acum de la Bucureşti.

A cincea zi de ofertă de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O) la Bursa de Valori Bucureşti a adus din partea micilor investitori o subscriere a tranşei dedicată lor în proporţie de 216,2%, adică o suprasubscriere de 116,2%, arată datele agregate de Ziarul Financiar valabile joi, 29 iunie, la ora 12:20.

Astfel, investitorii de retail au introdus în sistemele brokerilor ordine de achiziţie pentru 25,3 milioane de acţiuni, ceea ce la un preţ de subscriere maxim de 112 lei, la care au introdus ordinele, înseamnă o valoare de aproximativ 2,84 mld. lei (570 mil. euro), conform calculelor ZF.

Ţinând cont că oferta e suprascrisă deja şi că se încheie pe 4 iulie, rămâne de văzut câte acţiuni va primi fiecare investitor. La listarea Romgaz în 2013 un investitor a primit 7 acţiuni la 100 subscrise, la Transgaz au fost, la Digi 5, pe când la Electrica 33 de acţiuni, iar la Nuclearelectrica 17.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO