Burse - Fonduri mutuale

Cine se află în spatele „doamnei de cupru“ care cumpără toată producţia de la Cupru Min?

Cine se află în spatele „doamnei de cupru“ care cumpără toată producţia de la Cupru Min?

Autor: Adrian Cojocar

12.04.2012, 00:08 9162

Totuşi specialişti din sector spun că Ronefer este doar o verigă şi că jocurile sunt făcute la alt nivel probabil chiar de traderii Trafigura şi Marc Rich, care sunt nişte giganţi la nivel internaţional.

De asemenea, trecutul Mariei Gherghe arată că ea a fost conectată în lumea comercianţilor de metale de Conef, unde a fost asistenta directorului general, dar şi de oameni de afaceri puternici din businessul local, precum Nae Nicolae şi Emanoil Savin, primarul staţiunii Buşteni.

Datele de la Recom arată că Gherghe mai este implicată şi în alte cinci firme, respectiv Alex Time Impex, Ronexim Voluntari, Imram SRL, Acumulatorul Trading şi Acumulatorul Pantelimon, unele dintre ele fiind închise între timp.

În contextul informaţiilor legate de Maria Gherghe apare chiar şi numele unuia dintre candidaţi la primăria Capitalei, Silviu Prigoană.

Conef, aflată la început în proprietatea statului şi mai apoi a SIF Banat-Crişana, deţinea mare parte din companiile metalurgice româneşti, cum ar fi Alro Slatina (ALR), rafinăriile de cupru de la Baia Mare şi Zlatna (care au fost preluate ulterior de Cuprom) şi care purtau denumirea de Pheonix Baia Mare şi Ampelum Zlatna, producătorul de plumb şi zinc Sometra Copşa Mică, Alor Oradea, care prelucra bauxita din minele româneşti şi din import şi le transforma în alumină pentru combinatul de la Slatina şi Laromet, care producea tablă şi bandă de cupru şi alamă.

"Marc Rich şi Trafigura sunt ceva colosal, echivalentul a de 10 ori bugetul României, iar Ronefer este o musculiţă pe lângă ei. Tot traderii aceştia sunt în spate", este de părere Petru Ianc, fost şef al Direcţiei generale de Politică Industrială şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei, pensionat în 2010.

Într-un interviu recent, Maria Gherghe a recunoscut faptul că nu i-ar ajunge banii să cumpere producţia de la producătorul de cupru nici pe jumătate de lună însă marii traderi îi oferă condiţii pentru a putea să plătească în avans concentratele de cupru pe care le cumpără de la Cupru Min.

Trafigura este unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri de pe glob, care a comercializat anul trecut un volum de 122 miliarde de dolari. Spre comparaţie, în 2011 PIB-ul României s-a ridicat la 185,3 miliarde de dolari.

Marc Rich, fondatorul celui mai mare grup de comerţ cu materii prime din lume cu acelaşi nume, era în strânse legături cu România încă din timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu.

Din compania fondată de Marc Rich s-au desprins în timp Trafigura şi Glencore, două dintre cele mai sonore nume din tradingul cu mărfuri la nivel internaţional, iar compania fondată iniţial de Rich continuă să activeze şi în prezent.

Werco Trade, un alt trader de mărfuri important care se află printre cumpărătorii concentratelor de cupru de la Cupru Min, scrie pe site-ul propriu că anual comercializează peste 200.000 de tone (wmt - wet metric tones) de concentrate din cupru, zinc, aur şi plumb.

Maria Gherghe spune că traderul Werco Trade a comercializat într-un an circa un milion de tone de concentrate pe piaţa din China. Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au răspuns până ieri cum a ajuns Ronefer să cumpere toată producţia de la Cupru Min.

"Sigur că nu este normal ca o firmă să ia toată producţia companiei", spune un alt specialist în tradingul cu materiale feroase şi neferoase de pe piaţă.

Numele proprietarei de la Ronefer Maria Gherghe este legat de oameni de afaceri importanţi de pe plan local, precum Nae Nicolae, care este foarte bine ancorat în lumea imobiliară.

El este membru în Consiliul Judeţeau Ilfov şi conform declaraţiei de avere pe anul 2008 deţinea într-unul dintre conturile sale bancare 18 mil. euro.

Firma Acumulatorul Pantelimon, controlată de omul de afaceri Nae Nicolae, la care Maria Gherghe era administrator, a intrat în faliment în 2005.

Ea a declarat faptul că fusese cooptată de omul de afaceri la Acumulatorul pentru a oferi consultanţă.

În anul 2006, omul de afaceri Silviu Prigoană a cumpărat de la Nae Nicolae terenul fabricii Acumulatorul Pantelimon cu suma de 8 milioane de euro, potrivit informaţiilor din presă. Pe respectivul teren Prigoană a mutat activitatea firmei de salu­brizare Rosal Grup, la care este proprietar. Silviu Pri­goană nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi detalii.

Emanoil Savin şi Nae Nicolae erau principalii acţionari ai firmei Acumulatorul Trading la care Maria Gherghe deţinea 5% din acţiuni.

Pentru concentratele de cupru de la Cupru Min s-au mai bătut de-a lungul anilor şi proprietarii Cuprom România Horia Simu şi Horia Pitulea, foşti bancheri la Citigroup, care au controlat o bună bucată de timp aproape toată industria de cupru din România până la sfârşitul anului 2008 când Cuprom şi-a declarat insolvenţa. Cei doi discreţi oameni de afaceri au încheiat în 2007 cu statul contracte de asociere pentru activităţile principalilor producători de cupru, Cupru Min Abrud şi Moldomin Moldova Nouă, tot ei controlând şi fabricile de prelucrare şi rafinare a cuprului de la Zalău şi Baia Mare prin intermediul Cuprom după ce le-au cumpărat de la stat.

Concentratele de cupru de la Cupru Min au mai fost disputate şi de Metanef, controlată de Ştefan Mărginean, care era în trecut unul dintre cei mai mari comercianţi de metale feroase şi nefe­roase din România. Mărginean nu a comentat ieri, dar a spus că va reveni cu precizări.

Metanef Group a fost interesată în 2006 de preluarea celuilalt producător important de cupru Moldomin Moldova Nouă şi a altor cinci companii miniere, precum Minvest Deva, Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin Baia Mare şi Minbucovina Vatra Dornei. La acea vreme Metanef era în consorţiu cu elveţienii de la Mineco şi cu Rudnik G. Milanovac din Serbia.

După ce statul a anunţat că negocierile cu Roman Copper au eşuat şi procesul de privatizare va fi reluat, reprezentanţii canadieni ai Roman Copper au continuat să emită mai multe comunicate prin care spun că au acceptat toate condiţiile impuse de Ministerul Economiei după licitaţie şi că sunt gata să preia compania.

"Poziţia Ministerului Economiei este cea făcută publică vineri-noapte, nu s-a schimbat. Referitor la comunicatele Roman Copper nu mai avem nimic de adăugat", spune Silviu Mănăstire, consilier de imagine al lui Lucian Bode, ministrul economiei.

Michael Williams, Joel Hayes şi Stacy Quinney, directori în cadrul firmei de exploatare Valhalla Resourses, au fost numiţi recent la conducerea Roman Copper, care câştigase licitaţia pentru Cupru Min. Valhalla Resources este o firmă mică, cu active de doar 4,8 milioane dolari canadieni şi nu înre­gistrează venituri operaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO