Burse - Fonduri mutuale

Cine nu a fost ieri in piata a pierdut o oportunitate de facut bani

04.07.2006, 18:26 12

Bursa a inceput saptamana in forta, majoritatea titlurilor cotate inregistrand cresteri. Valul de aprecieri mai puternice a cuprins de aceasta data si actiunile cu o lichiditate mai redusa, care suferisera scaderi consistente ale cotatiilor in ultimele luni.
Brokerii sunt de parere ca trendul de crestere este cert in acest moment, iar in viitorul apropiat este putin probabil sa asistam la noi scaderi, urmand ca dupa aceasta perioada Bursa sa se mai linisteasca.
"Parerea mea e ca in acest moment e inversare de trend si probabilitatea ca pe termen scurt bursa sa scada este destul de redusa. Fondurile straine incep sa trateze diferit pietele emergente si nu la nivel global, asa cum o faceau pana acum. Acestia iau in calcul o serie de factori de risc, care la noi sunt destul de favorabili in acest moment", a declarat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
"Cred ca pe termen mediu trendul este unul de crestere, desi in urmatoarele doua saptamani vor mai exista si scaderi pe bursa. La un moment dat cresterea va lasa loc si la o stabilizare, dar ramane inca de vazut cand va avea loc aceasta. A fost dat un semnal in piata acum cateva zile si multi investitori care asteptau acest moment au revenit la cumparare", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
In ultimele patru sedinte, indicele BET s-a apreciat cu 12,5%, in timp ce indicele BET-FI a urcat cu 17%. Numai in sedinta de ieri indicii au adaugat la cresterile anterioare 2,6%, respectiv 5,5%.
SIF-urile au fost printre cele mai tranzactionate luni, SIF Moldova si SIF Oltenia castigand cate 7,4%, respectiv 5%, pe rulaje ce au depasit 1,2 milioane de euro (4,4 milioane de lei).
Actiunile bancilor cotate la Bursa au urcat cu piata, titlurile BRD apreciindu-se cu 3,6%, in timp ce cursul Bancii Transilvania a castigat aproape 5%, pana la 1 leu/actiune.
Lichiditatea pe bursa a fost una in scadere fata de sedintele precedente, dar se mentine la un nivel destul de ridicat, rulajul pietei depasind luni 8 milioane de euro.
"In urmatoarea perioada ma astept sa existe variatii mari pe piata cand in sus, cand in jos, dupa care sa se intre in normalitate, pentru ca evolutia din ultimele luni a fost contrara atat analizei tehnice, cat mai ales celei fundamentale", spune Nilas.

Actiunile SIF Moldova s-au apreciat cu peste 7%, fiind din nou cele mai tranzactionate din piata, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la aproape 1,5 milioane de euro (5,3 milioane de lei). "SIF Moldova si SIF Oltenia au pierdut cel mai mult dintre SIF-uri si au de recuperat. In maxim o luna cred ca preturile vor ajunge la nivelele atinse in martie. Daca luam in considerare activul net al SIF-urilor, valoarea unei actiuni este pe la 3 lei, insa acesta ia in calcul numai valoarea capitalurilor proprii ale BCR la evaluarea pachetelor detinute de SIF-uri. Valoarea pachetului prin prisma evaluarii facute de Erste adauga inca 1,5 lei/actiune pentru fiecare SIF", spune Rares Nilas.

Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat 3,4%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei). "Cred ca in actualul context, luand in calcul situatia financiara a companiei, actiunile ar putea sa inregistreze cresteri", considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. De la inceputul valului de cresteri, aceste titluri au recuperat peste 10% din pierderea suferita in ultimele luni, insa cursul de inchidere de luni, de 0,07 lei/actiune, este cu 35% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut, ceea ce le claseaza printre principalele perdante din acest punct de vedere.

Actiunile Compa Sibiu au urcat cu aproape 7%, recuperand pierderile importante de la sfarsitul lunii trecute. Lichiditatea pe aceste titluri a fost intr-o crestere continua in ultimele sedinte de tranzactionare, rulajul atingand ieri 0,12 mil. euro (0,44 mil. lei). Brokerii spun ca investitorii incearca sa speculeze momentul si intra si pe titlurile mai putin lichide, acest lucru fiind o caracteristica a bursei noastre. Cursul minim la care s-au efectuat tranzactii cu titluri Compa a fost de 0,83 lei/actiune, peste cel de inchidere din sedinta precedenta. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 0,875 lei/actiune, acesta fiind si maximul atins pe parcursul sedintei de tranzactionare.

Actiunile societatii Prodplast Bucuresti au castigat 9%, pe fondul unor tranzactii modeste totusi, de circa 0,4 milioane de lei (0,11 milioane de euro). "Pe titlurile Prodplast s-a observat in ultimele luni ca au intrat unele fonduri straine. Probabil, acele fonduri au interes in continuare sa acumuleze ori sa faca o descarcare catre un investitor interesat sa preia societatea", considera Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 3,25 lei/actiune, aproape de pretul maxim la care s-au tranzactionat pe parcursul zilei. De la inceputul anului, cursul Prosplast s-a apreciat cu circa 30%.

Titlurile producatorului de ulei Argus Constanta au sarit ieri cu peste 12%, pe un rulaj insa de doar 87.000 de lei (aproximativ 24.000 de euro). Cursul Argus a urcat pe parcursul sedintei pana la un maxim de 1,45 lei/actiune, la care s-a inregistrat de altfel si ultimul transfer pe piata regular. Actiunile Argus iesisera din atentia cumparatorilor in ultimul an, dupa ce compania incepuse sa raporteze rezultate tot mai slabe, in contextul nefavorabil de pe piata producatorilor de ulei. Dupa primele trei luni ale anului, compania inregistra o pierdere de 0,93 milioane de euro, fata de un profit net de 23.000 de euro in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO