Burse - Fonduri mutuale

Cine a fost cel mai bun administrator de fonduri mutuale

20.01.2009, 18:45 32

Competitia dintre administratorii de fonduri pentru atragerea de resurse de la investitori se va ascuti in 2009, spune Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors Romania, cel mai bun administrator de fonduri anul trecut.

In 2008, pentru prima oara in istoria de peste zece ani a industriei, cel mai performant fond mutual a fost un fond de obligatiuni, Orizont, administrat de Aviva Investors, cu un randament anual de aproape 14%. Orizont detine active nete in valoare de 6,8 mil. lei de la 370 de investitori.
Nu doar fondurile de actiuni vor avea de suferit de pe urma crizei de lichiditati, ci si fondurile de obligatiuni, care, desi au adus randamente medii anuale de peste 9,5% in 2008, vor convinge cu greu clientii sa investeasca.
"In 2009 va fi foarte greu sa atragi bani de pe piata, pentru ca toata lumea are nevoie de ei. Competitia pentru atragerea de lichiditati va fi foarte stransa", a afirmat Rusu.
In fondurile mutuale investesc atat clienti de retail, cat si investitorii institutionali (banci, companii de asigurari) care controleaza peste 60% din activele nete totale de 970 mil. lei ale industriei.
"Un administrator vinde diversificare si un istoric de performante al fondului. Insa cum toate fondurile de actiuni si cele diversificate au incheiat anul trecut pe minus, un investitor de retail trece mult mai greu peste pierderile trecute ale fondului decat un client institutional. Astfel, ca pentru 2009 prioritatea noastra va fi atragerea de investitori institutionali in fondurile Aviva Investors", a continuat Rusu.
Aviva Investors administreaza sase fonduri de investitii cu active nete totale de 23 mil. lei, in scadere cu peste 55% fata de anul precedent.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO