Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Cine vrea sa vanda ar trebui sa se gandeasca de doua ori

04.08.2008, 17:47 14

Practic, daca excludem deal-urile in piata derulate cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), tranzactiile cu actiuni la Bursa s-au cifrat la circa 3,4 mil. euro, unul dintre cele mai scazute rulaje din ultima perioada.
"Sunt putini vanzatori care-si scot actiunile pe piata pentru ca o fac cu mare sacrificiu si din acestia o mare parte sunt cei care se panicheaza la stirile negative venite de afara. Pe de alta parte, cumparatorii nici ei nu se inghesuie si sunt mai tentati sa astepte in continuare preturi mai mici", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
El este de parere totusi ca publicarea rezultatelor de luna aceasta de catre cele mai multe dintre companiile de la Bursa va aduce si aprecieri, mai cu seama pentru cele cu date financiare bune.
"Societatile financiare, in special bancile, sunt convins ca vor veni cu rezultate foarte bune, asa incat investitorii care sunt tentati sa vanda ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte. Chimicele, precum Azomures, este putin probabil sa raporteze rezultate mai slabe decat pe primul trimestru", considera Chisu.
El este de parere ca aprecierea actiunilor Petrom din ultimele saptamani este rezultatul asteptarilor pozitive cu privire la datele financiare care vor fi publicate de companie, dupa ce gigantii petrolieri au raportat recent profituri istorice pe fondul pretului ridicat al petrolului.
Indicele BET-XT, care urmareste evolutia primelor 25 de companii in functie de lichiditate, s-a aprieciat vineri cu 1,1%.
Titlurile Rompetrol Rafinare au fost de departe cele mai tranzactionate din piata, acestea urcand cu 5% pe un rulaj de 25,2 mil. lei (7,2 mil. euro).
Actiunile Petrom au castigat 2,4%, continuand seria de aprecieri din ultimele doua saptamani, o evolutie asemanatoare consemand si titlurile Rompetrol Well Services (PTR), care au plusat vineri cu 2,8%.
Actiunile bancare, BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat fiecare cu 1,6%.
SIF-urile au castigat in medie 0,3%, cele mai tranzactionate fiind actiunile SIF Oltenia, singurele din grup care au inchis vineri pe minus, cu 0,5%.
Pe piata RASDAQ, titlurile producatorului de caramizi Ceramica Iasi (CERE) au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,54 mil. euro (1,9 mil. euro), prin care s-a transferat circa 1% din capitalul social al companiei.
"In ultimele saptamani, in ciuda vestilor proaste de afara, Bursa s-a mentinut la niste nivele rezonabile. Motivul cred ca il constituie scaderile anterioare foarte puternice care au adus preturile la niste niveluri foarte reduse. Luna aceasta este de asteptat ca piata sa reuseasca sa creeze un nivel de consolidare care ar fi mai benefic pentru Bursa decat o crestere, pentru ca astfel se recastiga increderea", spune Mihai Chisu.
Pe piata externa, bursele au inchis saptamana pe scadere, dupa stirile legate de cresterea sub asteptari a economiei SUA din semestrul al doilea si datele negative cu privire la somaj.
Brokerii spun ca inceputul de saptamana de la Bursa va sta sub semnul acestor stiri negative care se vor resimti si la noi.
"Asteptarile din acest moment sunt de imbunatatire a situatiei spre sfarsitul anului, respectiv Bursa sa intre pe un trend ascendent la inceputul anului viitor, aceasta in cazul in care nu intervin factori perturbatori care sa schimbe mult datele", a conchis Chisu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO