Burse - Fonduri mutuale

Cemacon imprumuta 20 mil. euro pentru cresterea productiei

25.03.2008, 19:04 14

Conducerea producatorului de materiale pentru constructii Cemacon Zalau (CEON) vrea sa contracteze un credit pentru investitii in valoare de 20 milioane de euro destinat majorarii capacitatii de productie cu 700 de tone de blocuri ceramice pe an.
Decizia urmeaza sa fie luata de actionari in Adunarea Generala de la finele lunii viitoare.
Anul trecut, Cemacon a produs circa 550 de tone de blocuri ceramice.
"Strategia a fost aprobata de conducere si in acest an urmeaza sa intre in functiune o statie de preparare a argilei ce va deservi vechea linie de productie, iar incepand cu anul 2010 sa intre in capacitate si noua linie de productie a blocurilor ceramice", spune Ioan Crehul, directorul general al Cemacon Zalau.
Compania intentioneaza sa majoreze capitalul social cu profitul obtinut in 2007 si sa distribuie actiuni gratuite prin aceasta operatiune, respectiv sa spliteze valoarea nominala a unei actiuni de la 2,5 lei la 0,5 sau 0,1 lei.
Anul trecut, profitul net al Cemacon Zalau a urcat de aproape cinci ori, pana la 4 mil. lei (1,2 mil. euro), pe fondul unor afaceri mai mari cu 39%, de 34,1 mil. lei (10,3 mil. euro).
Valoarea capitalului social al Cemacon este in acest moment de 15,48 mil. lei Investitia la Cemacon vine in contextul in care alti doi producatori de materiale de constructii, Ceramica Iasi (CERE) si Macofil Targu-Jiu (MACO), au anuntat recent investitii in majorarea capacitatilor de productie in valoare cumulata de circa 30 mil. euro.
Investitiile vin pe fondul cererii mari la nivelul pietei de constructii din Romania, in conditiile in care producatorii de materiale de constructii nu reusesc sa satisfaca nici cererea interna.
Cemacon intentioneaza sa mai vanda unele active in vederea obtinerii de resurse pentru noua investitie.
Producatorul de materiale de constructii si-a bugetat pentru acest an un avans de circa 10% la nivelul cifrei de afaceri si profitului fata de rezultatele obtinute in 2007. Principalii actionari ai Cemacon Zalau sunt Broker Cluj, cu 12,7% din actiuni, si mai multi investitori cu care actioneaza concertat, respectiv Ceramica Zalau, cu 9,2% din actiuni. La ultimul pret de ieri, de 13,3 lei/actiune, capitalizarea companiei se ridica la 22,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels