Burse - Fonduri mutuale

Cele mai scumpe acţiuni din lume, pe care numai milionarii şi le permit. De ce vrea Warren Buffet să fie aşa

Cele mai scumpe acţiuni din lume, pe care numai...

Autor: Octavian Calei

16.11.2013, 18:05 2407

Titlurile companiei lui Warren Buffet, Berkshire Hathaway, au debutat pe bursă în 1965 cu un preţ de 19 dolari iar acum se tranzacţionează cu 175.000 de dolari/acţiune, un nivel de preţ inaccesibil pentru cei mai mulţi jucători de pe bursă. De ce vrea Warren Buffett să fie aşa? Miliardarul american preferă să le menţină la acest nivel, evitând o operaţiune de splitare prin care şi alţi investitori mai mici ar avea acces la ele, scrie Yahoo Finance.

.„Splitarea acţiunilor ar creşte costurile de transfer, ar deteriora calitatea investitorilor noştri şi ar încuraja un preţ care nu este corelat cu valoarea intrinsecă a business-ului. Nu vedem niciun avantaj (în a splita – n.r.)”, a scris Buffett într-o scrisoare adresată acţionarilor în 1983.

Titlurile de clasă A Berkshire nu au fost splitate niciodată sub conducerea lui Buffett. Rata anuală de profit a titlurilor este de 19%, începând din 1965, în comparaţie cu un randament de 9% oferit de indicele S&P 500 în aceeaşi perioadă. Cu alte cuvinte, o investiţie de 5.000 de dolari din 1965 în Berkshire Hathaway valorează acum peste 29 de milioane de dolari.

Buffett a permis o splitare în 2010 a titlurilor de clasă B de 50 la 1 pentru a cumpăra operatorul de căi ferate Burlington Northern (BNSF). Decizia nu s-a luat cu scopul de a face compania mai accesibilă investitorilor mai mici, ci pentru a le permite acţionarilor BNSF să beneficieze de acelaşi deal precum gigantul care a preluat compania, ferindu-i pe cei care deţineau acţiuni sub o valoare totală de 3.000 de dolari ale operatorului de căi ferate să mai plătească taxe.

Însă nu toţi antreprenorii sunt de acord cu logica lui Buffett. Rubrica Just Explain It a site-ului Yahoo prezintă 3 argumente pro pentru splitare: acţiunile devin mai atractive pentru micii investitori, creşte lichiditatea (dacă un investitor vrea să iasă dintr-o investiţie poate vinde mai uşor) şi în general o splitare crează o imagine pozitivă pe bursă, a unei companii care creşte.

Atunci când are loc o splitare, numărul de acţiuni ale companiei creşte în timp ce preţul scade. De exemplu, dacă o companie are 1 milion de acţiuni emise şi se tranzacţionează la 200 de dolari, valoarea de piaţă este de 200 de milioane de dolari. Dacă board-ul de administraţie decide o splitare de 2 la 1, numărul de acţiuni creşte la 2 milioane în timp ce preţul scade la 100 de dolari însă capitalizarea companiei rămânea aceeaşi, iar compania ar valora tot 200 de milioane de dolari.

Când acţiunile sunt foarte scumpe, fluctuaţiile zilnice pot fi semnificative. Strategia lui Buffett este de a ţine la distanţă traderii pe termen scurt pentru a evita crearea unei volatilităţi excesive.

„Warren Buffett are o reputaţie foarte bună. Mulţi oameni investesc banii de pensie în compania sa şi îi ţin acolo 20 sau 30 de ani”, a spus Mick Swartz, profesor asociat de la USC Marshall School of Business. Cei care investesc în companii ca Apple sau Google tind să sară de la o investiţie la alta mult mai repede, a mai precizat Swartz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO