Burse - Fonduri mutuale

Cele mai mari societati de brokeraj de pe piata recomanda cumparare pe SIF-uri

Cele mai mari societati de brokeraj de pe piata recomanda cumparare pe SIF-uri

Clicl pentru imaginea marita

24.10.2007, 18:26 61

Analistii Raiffeisen Capital&Investment au cele mai mari preturi tinta pentru titlurile SIF, in medie cu 40% mai mari decat preturile de inchidere din sedinta de ieri, urmati de analistii ING Bank, ale caror preturi tinta sunt in medie cu 32% mai mari decat preturile actuale din piata.
Analistii de la KBC Securities sunt mai sceptici, evaluarile lor indicand un potential de crestere medie de 14%, in timp ce analistii de la CA IB indicau in septembrie preturi tinta mai mari cu 22% in medie fata de cotatiile actuale, conform datelor disponibile.
Toate cele patru societati de brokeraj aveau la data emiterii rapoartelor de analiza (vezi tabel) recomandari de cumparare (buy) pe SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4), iar trei dintre ele aveau recomandari de cumparare si pe SIF Oltenia (SIF5). Singurii cu recomandare de pastrare (hold) pe SIF Oltenia sunt analistii de la KBC Securities.
Analistii sunt mai rezervati in ceea ce priveste SIF Transilvania (SIF3), care a inregistrat cea mai mare crestere din acest an, de circa 100% luand in considerare si majorarea de capital, recomandand doar pastrare pentru aceste titluri. Raiffeisen Capital&Investment a scos SIF Transilvania din lista de recomandari pana la finalizarea procesului prin care Cocor contesta majorarea de capital operata de SIF in acest an.
Preferata analistilor este SIF Moldova, cu un potential de crestere medie de 31%, urmata de SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia, cu 29% si SIF Muntenia, cu 28%.
Principalele elemente avute in vedere de analisti in calcularea valorii reale a activelor SIF sunt preturile la zi ale actiunilor cotate din portofolii, valoarea pachetului de actiuni detinut la BCR, dar si unele particularitati ale companiilor din portofoliile SIF, cum ar fi proprietatile imobiliare si cele din domeniul turismului.
Evaluarea BCR este unul dintre elementele cheie in toate rapoartele de analiza privind SIF-urile. Analistii ING evalueaza actiunile BCR la circa 33,22 lei (aproximativ 9,77 euro), in timp ce analistii KBC indica un pret corect de 9,5 euro. CA IB ia in calcul pretul de 7,65 euro pe actiune platit de Erste salariatilor BCR in oferta de anul trecut prin care a achizitionat 8% din actiuni.
"Credem ca SIF-urile isi vor mentine participatiile la BCR pana in 2009, intrucat nici SIF-urile, nici Erste nu sunt nerabdatoare sa faca o tranzactie cash in acest moment", sustin analistii ING.
"Vedem o probabilitate destul de mica ca SIF-urile sa primeasca o oferta mai buna decat schimbul de o actiune Erste pentru 6 actiuni BCR oferit salariatilor.
Acest raport de conversie a inclus si o prima de control care a fost diminuata de puterea scazuta de negociere a salariatilor", se mai arata in raportul ING.
Potrivit analistilor ING, SIF-urile nu vor putea convinge Erste sa le faca o oferta mai buna, deoarece managementul Erste nu este dispus sa plateasca mai mult, fiind atent monitorizat de actionari, care au considerat achizitia din Romania drept scumpa.
Analistii KBC Securities sunt de parere ca Erste va face in cele din urma o oferta pentru preluarea detinerilor SIF la BCR.
"In opinia noastra, BCR valoreaza substantial mai mult decat Erste a platit pentru ea in urma cu 12 luni, in special datorita planurilor de restructurare de anvergura si tintelor de profit ambitioase (...) Noi credem ca Erste Bank intentioneaza sa cumpere in cele din urma participatiile SIF-urilor la BCR, posibil printr-un schimb de actiuni, care ar putea fi facilitat de listarea actiunilor proprii la BVB", sustin analistii KBC.
Acestia mai spun ca expunerea ridicata a SIF-urilor fata de sectorul bancar din Romania este un aspect pozitiv, datorita potentialului ridicat de crestere, dar vad un potential de crestere si in companiile din sectorul imobiliar si turism pe care SIF-urile le controleaza.
Analistii KBC au aplicat insa mai multe discounturi la valoarea activului net rezultat din evaluarea activelor, cele mai importante fiind un discount de 15% pentru riscurile asociate guvernantei corporatiste.
"Existenta pragului de detinere de 1% genereaza o serie de probleme de guvernanta corporatista, care afecteaza negativ, in opinia noastra, relatia dintre management si actionari", se arata in raportul KBC Securities.
De asemenea, KBC a mai aplicat un discount aferent impozitului de 16% pe castigurile pe care SIF-urile le-ar obtine din vanzarea activelor la preturile actuale, acesta fiind unul dintre elementele care au determinat scaderea preturilor tinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO