Burse - Fonduri mutuale

Cel mai bun semestru din istorie: Fondurile mutuale au crescut ca Fat-Frumos: in 6 luni cat in 5 ani

Cel mai bun semestru din istorie: Fondurile mutuale au crescut ca Fat-Frumos: in 6 luni cat in 5 ani
30.06.2009, 18:42 23

Dupa ce au batut record dupa record in 2009, activele nete totale ale celor peste cincizeci de fonduri mutuale au incheiat primul semestru al anului cu un avans de 74%, pana la valoarea de 1,63 mld. lei (385 mil. euro).

Cele 700 mil. lei atrase in sase luni sunt comparabile cu volumul atras de fonduri in intervalul cuprins intre anii 2003 si 2008, cand activele nete au crescut de la 117 mil. lei la 940 mil. lei.
Daca in anii trecuti, numarul investitorilor nou intrati in fonduri depasea cu greu 10.000, in prima jumatate a anului 30.000 de investitori au descoperit fondurile mutuale, urcand numarul total al investitorilor la 120.000. Aproape cat a reusit sa atraga piata intre 2003 si 2008.
Avansul activelor nete si al numarului de investitori a fost sustinut in principal de intrarile nete fara precedent raportate de cele cinci fonduri monetare. Cum principalul plasament al fondurilor monetare este depozitul bancar, care a atras in anumite cazuri pana la 90% din activele fondului, mare parte din averea fondurilor mutuale sta depozitata in banci. Astfel se explica si interesul tot mai mare al bancilor pentru fondurile monetare. In prima jumatate a anului au fost lansate mai multe produse de tip combinat (unitate de fond plus depozit bancar cu dobanda promotionala), tot mai multe institutii bancare orientandu-si forta de vanzari catre acest tip de produse.
Fondurile monetare au raportat o triplare a numarului de investitori pana la 41.215, in timp ce activele nete au explodat cu peste 180%, pana la 985 mil. lei. Randamentul mediu adus de cele cinci fonduri monetare a fost de 7,8% in primul semestru, cu un maxim de 8,2% atins de fondurile BCR Monetar si Raiffeisen Monetar si cu un minim de 7% atins de Bancpost Plus.
BCR Monetar si Raiffeisen Monetar au fost performerii primului semestru, cu active nete mai mari cu 265 mil. lei, respectiv 245 mil. lei. in primul semestru al anului.
"Suntem increzatori ca avansul inregistrat in primul semestru va fi continuat si in cea de-a doua jumatate a anului. Pentru ca, odata ce piata de actiuni va deveni mai promitatoare, cresterea activelor industriei sa aiba loc echilibrat, pe mai mult categorii de fonduri, si nu doar pe fonduri monetare cum se intampla acum", a spus Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.
Desi randamentul mediu adus de fondurile de actiuni este de aproape trei ori mai mare decat performanta medie a fondurilor monetare, respectiv de 20,6%, cele zece fonduri de actiuni au pierdut aproape 200 de investitori in prima jumatate a anului. Cresterea de 24% a activelor nete, pana la nivelul de 104 mil. lei, a fost sustinuta in principal de evolutia Bursei de la Bucuresti in trimestrul al doilea. Cel mai performant fond de actiuni au fost Active Dinamic, cu un randament de 44,2% in ultimele sase luni, la extrema opusa situandu-se fondul Star Next, cu un randament de 6,5%. Indicele BET a castigat de la inceputul anului circa 17%, iar SIF-urile au inregistrat un avans mediu de 31%.
Activele fondurilor de obligatiuni au scazut usor in primul semestru al anului pana la 238 mil. lei, in timp ce fondurile diversificate au raportat o crestere de aproape 15%, pana la 232 mil. lei. Fondurile diversificate au pierdut 1.200 de investitori in primul semestru, in timp ce fondurile de obligatiuni au castigat 1.500 de clienti noi.
 
Pentru mai multe detalii click aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO